Γνωστός στις Αρχές της Δανίας ο νεαρός δράστης

Γνωστός στις Αρχές της Δανίας ο νεαρός δράστης

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Ο 22χρονος Δανός Ομάρ Αμπντέλ Χαμίντ ελ Χουσεΐν, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στην Κοπεγχάγη, είναι ο δράστης των δύο φονικών επιθέσεων του Σαββατοκύριακου στην πρωτεύουσα της Δανίας, που οδήγησαν στον θάνατο δύο ανθρώπων και στον τραυματισμό πέντε αστυνομικών.

Στο μεταξύ, η εισαγγελία της Κοπεγχάγης διέταξε χθες την κράτηση δύο υπόπτων, που θεωρούνται συνεργοί του Ελ Χουσεΐν, με την πρωθυπουργό της χώρας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ να απορρίπτει τις θεωρίες περί ύπαρξης ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο, ο πρώτος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, στην οποία συμμετείχε ο Σουηδός σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, στόχος της Αλ Κάιντα από το 2005 μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ ως σκύλου. Ο πρώτος νεκρός ήταν ο 55χρονος σκηνοθέτης Φιν Νέργκορντ, που συμμετείχε στην εκδήλωση σε καφέ της πρωτεύουσας. Δεύτερος νεκρός ήταν ο 37χρονος ιδιώτης φρουρός συναγωγής της Κοπεγχάγης, Νταν Ουζάν, που δέχθηκε τα πυρά του Ελ Χουσεΐν λίγες ώρες αργότερα.

Ο Χουσεΐν ήταν γνωστός στην αστυνομία της Δανίας, εξαιτίας συλλήψεών του για συμμετοχή σε συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών και για περιστατικά σωματικών

βλαβών σε καυγάδες. Η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, ΡΕΤ, ανέφερε ότι ο Χουσεΐν μάλλον εμπνεύσθηκε από τις επιθέσεις των αδελφών Κουασί και του Αμεντί Κουλιμπαλί στο Παρίσι τον Ιανουάριο.

Υστερα από ανθρωποκυνηγητό πολλών ωρών, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εντόπισαν τον 22χρονο σε συγκρότημα κατοικιών της συνοικίας Νόρεμπρο, πάλαι ποτέ τόπος συνάντησης και κατοικίας μεταναστών, που τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμισθεί. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης με στόχο τη σύλληψή του, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων πυροβόλησαν τον Χουσεΐν, σκοτώνοντάς τον.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, που κάλεσε τους Εβραίους της Δανίας και όλης της Ευρώπης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ, όπου «θα είναι ασφαλείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή