Την Τρίτη το όνομα του υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας

Την Τρίτη το όνομα του υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβλήθηκε η ανακοίνωση του ονόματος  του προτεινόμενου από την κυβέρνηση Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία αναμενόταν να ανακοινωθεί αργά το βράδυ της Κυριακής με διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έπειτα από εσωκομματικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν και νωρίτερα κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος με κεντρικό αίτημα η απόφαση να ληφθεί απο τα όργανα του κόμματος και της κυβέρνησης και να μην αποτελέσει προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού.

Δείτε τις δηλώσεις Σακελλαρίδη:

Στη συνεδρίαση ετέθη από πολλά μέλη το θέμα ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση ερήμην των οργάνων, ενώ υπήρξαν και ενστάσεις για τα ονόματα που ακούγονται ως επικρατέστερα,καθώς από πολλούς θεωρείται ότι ο υποψήφιος πρόεδρος θα πρέπει να έχει σαφές κεντροαριστερο πρόσημο.

Στις συναντήσεις που είχε νωριτερα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, αρκετά ονόματα έπεσαν στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων τα ήδη γνωστά, όπως η επικρατέστερη υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά και των κ.κ. Π. Παυλόπουλου, Μ. Δρεττάκη, Μ. Γιαννάκου, ενώ ο κ. Καμμένος πρότεινε την κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Μαζί με τις προτάσεις, στον κ. Τσίπρα επαναδιατυπώθηκαν και οι ενστάσεις για τον τρόπο λήψης της απόφασης, με την επισήμανση ότι καλό θα είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας να γίνει μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup,καθώς τα αποτελέσματα της θα πρέπει να συνεκτιμηθούν.

Ενώ, επίκειτο το διάγγελμά του πρωθυπουργού, τελικά υπό τις πιέσεις αποφασίστηκε να ανακοινωθεί το όνομα του προτεινόμενου υποψηφίου μετά τη συνεδρίαση του αυριανού Eurogroup και να περάσει από τα αρμόδια όργανα.

Την Τρίτη το πρωί αναμένεται να ανακοινωθεί ο υποψήφιος για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την Τετάρτη προσδιορίζεται η ψηφοφορία στην Βουλή, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι σήμερα, Κυριακή, ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε συνεχείς συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με στελέχη της ελληνικής Κυβέρνησης. Μάλιστα, σήμερα το απόγευμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες σε σχέση με τη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται. Ο κ. Σακελλαρίδης πρόσθεσε ότι σήμερα ο λαός έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα από τις πλατείες όλης της χώρας και για μία ακόμα φορά, κατέστησε σαφές ότι η αξιοπρέπειά του είναι αδιαπραγμάτευτη.

Σε ό,τι αφορά την κρίσιμη διαπραγμάτευση στο Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη δέσμευσή της, τη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη, και να μη μπει σε λογική συνέχισης ενός προγράμματος με τα χαρακτηριστικά που είχε».«Δεν είναι πείσμα… Είναι απολύτως ορθολογικό αυτό που λέμε» σημείωσε, εξηγώντας ότι «γίνεται συνεχής διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα όλο το προηγούμενο διάστημα (…) η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία» πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή