«Εύθραυστη» εκεχειρία, νέες κυρώσεις σε Ρωσία

«Εύθραυστη» εκεχειρία, νέες κυρώσεις σε Ρωσία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ημέρες αφότου άρχισε να τίθεται σε ισχύ η συμφωνία ειρήνευσης στην ανατολική Ουκρανία, οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν σε ορισμένες εστίες της σύγκρουσης, ενώ η Ε.Ε. ανακοίνωσε περιορισμένη επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι εξελίξεις αυτές αποκάλυψαν τις ρωγμές στην εύθραυστη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα στο Μινσκ της Λευκορωσίας, κατά τη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας, Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας, παρότι η εκεχειρία τηρείται επί του παρόντος στα περισσότερα σημεία του μετώπου.

Οι σημαντικότερες συγκρούσεις διεξάγονταν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε, σιδηροδρομικό κόμβο που συνδέει τα δύο ισχυρότερα προπύργια των ρωσόφωνων αυτονομιστών, τις βιομηχανικές πόλεις του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Οι αυτονομιστές έχουν περικυκλώσει τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται την πόλη και υπολογίζονται σε 7.000 άνδρες. Oταν υπογράφτηκε η συμφωνία του Μινσκ, οι εκπρόσωποι των αυτονομιστών είχαν προειδοποιήσει ότι δεν επρόκειτο να εφαρμόσουν την εκεχειρία στο Ντεμπάλτσεβε, θεωρώντας ότι ανήκει στη «δική τους» επικράτεια. Χθες, ο διοικητής των ρωσόφωνων που πολιορκούν το Ντεμπάλτσεβε, E. Μπασούριν, πρότεινε να ανοίξουν οι δυνάμεις του διάδρομο για την αποχώρηση των κυβερνητικών στρατευμάτων, δίνοντας εγγυήσεις για την ασφάλειά τους. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βλ. Σελέζνιοφ, απέρριψε την πρόταση υποστηρίζοντας ότι, βάσει της συμφωνίας του Μινσκ, το Ντεπάλτσεβε οφείλει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Η Ε.Ε. ανακοίνωσε επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, περιλαμβάνοντας στη «μαύρη λίστα» δύο υφυπουργούς, δύο βουλευτές και 14 ηγέτες των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Η Ρωσία χαρακτήρισε «παράλογες» τις νέες κυρώσεις και προειδοποίησε ότι «θα απαντήσει ανάλογα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή