Πολ Κρούγκμαν: Πιέζουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης

Πολ Κρούγκμαν: Πιέζουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε άρθρο του ο διακεκριμένος οικονομολόγος αναφέρει σχετικά με τη ρήξη που παρουσιάστηκε στο Eurogroup και το προσχέδιο που απέριψε η ελληνική πλευρά: «Το κυριότερο σημείο αναφέρει ότι οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να εξασφαλίσουν κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, το Νοέμβριο του 2012. Επιπλέον, τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Η "μετάφραση" των παραπάνω, είναι ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε απολύτως καμία περίπτωση ο Τσίπρας και η ομάδα του να υπογράψει αυτό το κείμενο, το οποίο σε κάνει να αναρωτιέσαι τι νομίζουν ότι κάνουν οι υπουργοί του Eurogroup».

 Αντίθετα, αποφάσισαν να πιέσουν την Ελλάδα στα άκρα. Αντί να υποχωρήσουν, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται σε αθέτηση του προγράμματος και κατά πάσα πιθανότητα να βγει από το ευρώ, με την υποτιθέμενη οικονομική καταστροφή να λειτουργεί ως μάθημα σε οποιοδήποτε άλλον σκέφτεται να ζητήσει ανακούφιση. Δηλαδή, ετοιμάζονται να επιβάλλουν το οικονομικό ισοδύναμο της "Ειρήνης της Καρχηδόνας" που επιδίωξε να επιβάλει η Γαλλία στη Γερμανία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Καταλήγοντας, ο κ. Κρούγκμαν τονίζει ότι «είτε έτσι είτε αλλιώς, η έλλειψη σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή