Αβεβαιότητα για τη μεταβίβαση ΔΕΣΦΑ σε Socar ελέω Επ. Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Αβεβαιότητα για τη μεταβίβαση ΔΕΣΦΑ σε Socar ελέω Επ. Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται η αβεβαιότητα γύρω από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού να άρει την καταληκτική ημερομηνία της 22ας Απριλίου για την έκδοση απόφασης σχετικά με την εις βάθος έρευνα που διενεργεί. Η απόφαση της Επιτροπής για αναστολή της καταληκτικής ημερομηνίας ελήφθη 4 ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της Ελλάδας και επισημοποιήθηκε μέσω της ιστοσελίδας της λίγες εβδομάδες αργότερα. Η συναλλαγή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, παραμένει υπό την έγκριση της Ε.Ε. Η DGCom είχε ανακοινώσει στις 25 Νοεμβρίου 2013 ότι προχωράει σε εις βάθος έρευνα της εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, γιατί διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο η ολοκλήρωση της εξαγοράς μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Στην αρχική της έρευνα, η DGCom διαπίστωσε ότι η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar μπορεί να δώσει τη δυνατότητα περιορισμού της πρόσβασης ανταγωνιστών στο ελληνικό σύστημα, καθώς επίσης και την πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου που περιλαμβάνει και τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας. Οι δραστηριότητες της Socar, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, περιλαμβάνουν την παραγωγή φυσικού αερίου και τη χονδρική πώληση φυσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω του Νοτίου Αξονα (αγωγός Tap), και ο ΔΕΣΦΑ κατέχει και λειτουργεί το σύστημα φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα.

Η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες ότι η συναλλαγή μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό προμήθειας φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά στην Ελλάδα, διότι θα μπορούσε να επιτρέψει στη συγχωνευθείσα επιχείρηση να εμποδίσει την πρόσβαση στο ελληνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στους ανταγωνιστές της Socar, περιορίζοντας τις επενδύσεις σε μελλοντικές επεκτάσεις της παραγωγικής ικανότητας εισαγωγής, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επιπλέον, θα μπορούσε να περιορίσει τις εισροές αερίου στην Ελλάδα με μια ευνοϊκή για τη Socar διαχείριση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου έναντι των ανταγωνιστών της. Η προκαταρκτική έρευνα έδειξε επίσης ότι η Socar μπορεί να έχει και κίνητρο αποκλεισμού των ανταγωνιστών της από την πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου για να ενισχύσει την κερδοφορία της. Επιπλέον, το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως διαπιστώνει η προκαταρκτική έρευνα της Επιτροπής, θα ήταν απίθανο να αποτρέψει τη Socar από μια τέτοια πρακτική. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των σημερινών και δυνητικών προμηθευτών φυσικού αερίου στην Ελλάδα και να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου.

Τα παραπάνω συμπεράσματα της προκαταρκτικής έρευνας υποχρέωσαν την Επιτροπή να προχωρήσει σε έρευνα σε βάθος της υπόθεσης, για να αποφασίσει εάν θα δώσει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που εκκρεμεί από τον Ιούνιο του 2013. Ο προβληματισμός της Ε.Ε. συνδέεται κυρίως με το γεγονός ότι η Socar παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά (καθετοποιημένη εταιρεία, παραγωγός αερίου και εμπορίας) με αυτά της ρωσικής Gazprom. Ο,τι ισχύσει για τη Socar θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο που μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά από την Gazprom και να δυσκολέψει τα σχέδια της Ευρώπης για ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Μία από τις προτάσεις που η Ε.Ε. είχε υποβάλει προς ελληνική και αζερική πλευρά ήταν η μεταβίβαση ενός ποσοστού 17% σε τρίτη ευρωπαϊκή εταιρεία προκειμένου να διευκολυνθεί η συναλλαγή, πρόταση που είχε απορριφθεί από τους Αζέρους. Το σενάριο φέρεται να έχει επανέλθει, με την ελβετική εταιρεία Fluxys να διαπραγματεύεται τη θέση του τρίτου εταίρου στον ΔΕΣΦΑ. Ενα νεότερο σενάριο που σύμφωνα με πληροφορίες έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η νέα κυβέρνηση είναι ο περιορισμός εισόδου της Socar στο ΔΕΣΦΑ σε ποσοστό 49% έτσι ώστε το Δημόσιο να ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας.

Την απόφαση της Επιτροπής αναμένει και η νέα ελληνική κυβέρνηση για να πάρει τις δικές της αποφάσεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσεις μέχρι στιγμής ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος και συζήτησε την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ με αξιωματούχους της αζερικής κυβέρνησης κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Μπακού την περασμένη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT