Σε αναμονή οι εταιρείες για τα ηλεκτρονικά τσιπ στα πακέτα τσιγάρων

Σε αναμονή οι εταιρείες για τα ηλεκτρονικά τσιπ στα πακέτα τσιγάρων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο γραφείο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου βρίσκονται οι προσφορές των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό που αφορά την τοποθέτηση ηλεκτρονικών τσιπ στα πακέτα των τσιγάρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 6 με 7 εταιρείες υπέβαλαν προσφορές μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου 2015, που ήταν η καταληκτική ημερομηνία μετά και την παράταση που είχε δοθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούλιο του 2014, όταν είχε συσταθεί και αρμόδια επιτροπή, καθώς εκτιμάται ότι τα ηλεκτρονικά τσιπ αποτελούν διεθνώς τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο πάταξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Για το 2014 εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 720 εκατ. ευρώ τα διαφυγόντα έσοδα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έκθεση του ΙΟΒΕ, θα υπάρξει και μία απόκλιση τουλάχιστον 148 εκατ. ευρώ στον περυσινό προϋπολογισμό του κράτους στα φορολογικά έσοδα από τις πωλήσεις των νόμιμων τσιγάρων.

Οπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου, η φορολογία στα καπνικά προϊόντα έχει φτάσει ή ξεπεράσει τα όριά της και κάθε προσπάθεια αύξησής της είναι πιθανό ότι θα οδηγήσει σε μείωση των δημοσίων εσόδων και επέκταση του παράνομου εμπορίου, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει μη αντιστρέψιμη η κατάσταση.

Σημειώνεται ότι το λαθρεμπόριο αυξήθηκε από το 5% το 2009 σε ποσοστό άνω του 20% σήμερα επί του συνόλου των πωλήσεων τσιγάρων. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων ακολουθεί συνεχή πτωτική πορεία, με τη συνολική μείωση του όγκου πωλήσεων την περίοδο 2009 – 2013 να φτάνει το 36% και της αξίας πωλήσεων το 52%. Στο μεταξύ, σχετικές έρευνες καταγράφουν διόγκωση των πωλήσεων παράνομων τσιγάρων και χύμα καπνού, οι οποίες το 2014 εκτιμάται ότι θα καλύπτουν κατά μέσον όρο το 22% της συνολικής αγοράς καπνικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή