Jane Fonda: «Υπήρχε μια περίοδος στη ζωή μου που δεν ήξερα πότε να λέω όχι»

Jane Fonda: «Υπήρχε μια περίοδος στη ζωή μου που δεν ήξερα πότε να λέω όχι»

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Jane Fonda ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή της. Ελεύθερο πνεύμα από μικρή, κατάφερε να καταξιωθεί ως ηθοποιός, να ασχοληθεί με τον πολιτικό ακτιβισμό και να γίνει η πρώτη σταρ που έπεισε τους αμερικανούς να κάνουν την γυμναστική τρόπο ζωής. Το ‘Jane Fonda's Workout’ είναι το πιο δημοφιλές βίντεο όλων των εποχών και βοήθησε την ηθοποιό να χτίσει την fitness αυτοκρατορία της σε μια εποχή που ήδη είχε καταφέρει να κερδίσει δύο βραβεία Oscar για τις ταινίες ‘Klute’ και ‘Coming Home’. Η αυτοβιογραφία που κυκλοφόρησε το 2006 αποκάλυψε πολλές άγνωστες πτυχές της προσωπικής της ζωής, όπως τις έξαλλες σεξουαλικές εμπειρίες αλλά και την χρήση ναρκωτικών, ενώ σήμερα στα 77 της πλέον χρόνια δηλώνει ότι εξακολουθεί να εξελίσσεται ως άνθρωπος που ποτέ δεν επαναπαύεται.

Η γοητεία της και η ραφινάτη ομορφιά της δεν την έχει εγκαταλείψει και θεωρείται ακόμα και σήμερα μία από τις πιο κομψές γυναίκες της βιομηχανίας του θεάματος. Η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά που αποπνέει την χαρακτηρίζουν ως γυναίκα που δεν σταμάτησε να επαναπροσδιορίζει το δημόσιο προφίλ της: «Κάποτε ο Turner μου είχε πει ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν μετά τα 60. Το σκέφτομαι συνέχεια. Εκείνος δεν άλλαξε, εγώ αισθάνομαι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος», λέει η ηθοποιός στην πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό Dujour. Η Fonda έκανε τον πρώτο της γάμο με τον σκηνοθέτη Roger Vadim το 1965 και παντρεύτηκε με τον δεύτερο σύζυγό της, τον πολιτικό Tom Hayden το 1973, τρεις μέρες μετά το διαζύγιό της. Τελικά χώρισε 17 χρόνια μετά και παντρεύτηκε τον τρίτο της σύζυγο, τον Ted Turner, ιδρυτή του CNN, με τον οποίο χώρισε το 2001. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχει σχέση με τον μουσικό παραγωγό Richard Perry. Η σταρ παραδέχεται ότι πλέον απολαμβάνει τη σεξουαλική της ζωή με τον σύντροφό της, δεδομένου ότι στο παρελθόν δεν στάθηκε και τόσο τυχερή: Mε τον Turner είχε ‘προδώσει’ τα ιδανικά της αφήνοντας την καριέρα της για να μείνει στο σπίτι και να φροντίζει τον σύζυγο της, ενώ με τον Vadim είχαν έναν ‘ανοιχτό γάμο’. Όπως έγραφε στο ‘My Life So Far’: «Μια νύχτα έφερε μια όμορφη κοκκινομάλλα στο κρεβάτι μας. Ήταν μια 'κλασάτη' επαγγελματίας του σεξ. Ποτέ δεν σκέφτηκα να αρνηθώ. Μπήκα σε αυτό το παιχνίδι με την ικανότητα και τον ενθουσιασμό που έμαθα να έχω ως ηθοποιός. Αυτό που απόλαυσα περισσότερο ήταν το επόμενο πρωί, όταν εκείνος είχε φύγει κι εγώ έκατσα με αυτή την γυναίκα και ήπιαμε καφέ και μιλήσαμε. Για μένα ήταν ένας τρόπος να φέρω λίγη ανθρωπιά στη σχέση, ένα αντίδοτο στην αντικειμενοποίηση των γυναικών».

Η σταρ που έγινε φεμινιστικό σύμβολο του Hollywood μπορεί να αναγκάστηκε να δώσει τις προσωπικές της μάχες, τόσο στις προσωπικές της σχέσεις όσο και στις επαγγελματικές, όμως πλέον πιστεύει πως, όπως όλοι οι ώριμοι άνθρωποι, γνωρίζει πως να είναι καλά εστιάζοντας περισσότερο στην προσωπική της εξέλιξη. «Ο κόσμος με ρωτάει συνέχει πως καταφέρνω να παραμένω τόσο όμορφη. Έκανα πλαστικές επεμβάσεις και το έχω πει. Αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν έχει σημασία» λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και τονίζει ότι «αυτό που μετράει είναι να συνειδητοποιείς ότι διαρκώς μπορείς να γίνεις καλύτερος. Ότι πρέπει να κάνεις συνέχεια άλματα πίστης. Και γίνεται πιο δύσκολο όσο μεγαλώνεις. Πρέπει να παραμένεις γενναία και να προσπαθείς να βγεις από τον ασφαλή κόσμο σου για να γίνεις αυτός που είναι μοιραίο να γίνεις».

Όλα αυτά δεν είναι εύκολα για την Fonda, αφού όπως λέει «πρέπει εκ προθέσεως να παραμένω προσγειωμένη και συγκεντρωμένη. Μπορεί να ξεφεύγω και να χάνω την αυτοπεποίθησή μου και την σιγουριά μου για όλα». Η ηθοποιός, όμως, παραδέχεται ότι έχει «την ικανότητα να καταλαβαίνω τι σημαίνει η ζωή μου και να την θέτω με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει νόημα και σε άλλους ανθρώπους». Ενώ οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε τι θα αφήσουμε πίσω μας σε αυτόν τον κόσμο, η Jane πιστεύει ότι αυτό που θα αφήσει είναι «η ασυνήθιστη ζωή μου που είναι το πιο σημαντικό για μένα, πιο σημαντικό κι από οποιαδήποτε δουλειά έχω κάνει».

Η Fonda που το 1962 έγινε η πρώτη σταρ που συμμετείχε στο δικό της reality show, θέλησε να μοιραστεί τις προσωπικές πτυχές της ψυχοσύνθεσής της και της ζωής της με τον κόσμο. Η εκπομπή που την ακολουθούσε στα παρασκήνια του Broadway ενώ συμμετείχε στην θεατρική παραγωγή ‘The Fun Couple’, ήταν τόσο ‘ωμή’ που όπως παραδέχεται δυσκολεύεται να παρακολουθήσει ακόμα και σήμερα. Σε μια προσπάθειά της να ξεφύγει από τον χαρακτηρισμό ως ‘κόρη του Henry Fonda’, η 24χρονη τότε Jane –όπως ήταν και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ- δούλευε σκληρά για να αποδείξει την αξία της και αισθανόταν «σαν να βρισκόμουν κάτω από το νερό και αρκετά μουδιασμένη». Προκειμένου να παρακολουθήσει αυτό το συγκλονιστικό πορτρέτο μιας γυναίκας που πάλευε με τα ένστικτά της, η Fonda έκλεινε «τις κουρτίνες, κλείδωνα τις πόρτες και έπινα vodka». Ήταν μια εκπομπή χωρίς σενάριο όπου δεν μπορούσε να παρέμβει: «Έκανα ό,τι μου έλεγε ο σκηνοθέτης. Ήταν φίλος μου οπότε συμφωνούσε πάντα. Δεν ήθελα να νευριάσει με μένα. Γιατί άφησα τις κάμερες να με ακολουθούν; Υπήρχε μια περίοδος στη ζωή μου που δεν ήξερα πότε να λέω όχι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή