Μεγάλη εξαγορά αξίας 5,1 δισ. δολαρίων στον κλάδο των logistics

Μεγάλη εξαγορά αξίας 5,1 δισ. δολαρίων στον κλάδο των logistics

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξαγορά της Toll Industries, της μεγαλύτερης εταιρείας μεταφορών και αποθηκευτικών χώρων στην Αυστραλία, συμφώνησε η Japan Post, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο που ελέγχεται από το ιαπωνικό κράτος. Η συμφωνία υπολογίζεται στα 5,1 δισ. δολάρια και θα αποτελέσει το «όχημα» για να μετατραπεί η κρατική Japan Post σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στον κλάδο αποθηκευτικών χώρων. Η Toll Industries θα αποτελεί μονάδα της Japan Post αλλά θα κρατήσει την ονομασία της, οδηγώντας την κρατική εταιρεία στην πεντάδα των κορυφαίων εταιρειών αποθηκευτικών χώρων, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου BBC.

Παράλληλα, η Japan Post σχεδιάζει τη δημόσια εγγραφή της στη χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας, ενώ η διοίκηση δήλωσε ότι η εξαγορά της Toll Industries θα της ανοίξει τον δρόμο για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

H Japan Post ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2003 από την αναδιοργάνωση των κρατικών ταχυδρομικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας. Δραστηριοποιείται, επίσης, στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων, όπως εκτιμάται, αποταμιεύσεων 2,1 τρισ. δολαρίων και υπηρεσιών ασφάλειας ζωής. Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της Japan Post ανέρχονται σε 115 δισ. δολάρια.

Στη συμφωνία για την εξαγορά της αυστραλιανής Toll Industries προσέφερε τίμημα 47% υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της προηγούμενης συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Σίδνεϊ. Τυπικά, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους της εταιρείας, δηλαδή το ιαπωνικό κράτος. Εάν, πάντως, η Japan Post αποφασίσει τη δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήριο του Τόκιο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη προσφορά μετοχών από κρατική εταιρεία μέσα στην τελευταία 20ετία. Η ιδιωτικοποίηση της Japan Post έχει αποτελέσει φλέγον πολιτικό ζήτημα, ενώ η κυβέρνηση προ τριετίας ανακοίνωσε μεσοπρόθεσμα σχέδια για τη δημόσια εγγραφή της προκειμένου να ανοικοδομηθούν περιοχές από τον καταστροφικό σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT