Αστέρι πλησιάζει πάλι το ηλιακό μας σύστημα

Αστέρι πλησιάζει πάλι το ηλιακό μας σύστημα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αστέρι διήλθε μέσα από το ηλιακό μας σύστημα πριν από 70 χιλιάδες χρόνια, υποστηρίζουν Αμερικανοί αστρονόμοι. Πρόκειται για το αστέρι που μας προσέγγισε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο και, μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το αστέρι αυτό ήρθε κατά πέντε φορές κοντύτερα από τον σημερινό πλησιέστερο αστρικό μας γείτονα, τον Εγγύτατο Κενταύρου.

Το ουράνιο σώμα, ένας κόκκινος νάνος γνωστός ως «αστέρι του Σολτζ», πέρασε από τις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος και ειδικότερα τη «γειτονιά» που είναι γνωστή ως Νέφος του Οορτ. Ομως, το αστέρι δεν ήταν ήταν μόνο του και στο ταξίδι του ακολουθήθηκε από έναν καφέ νάνο. Οι παρατηρήσεις για την τροχιά αυτού του αστεριού υποδεικνύουν ότι πριν από 70 χιλιάδες χρόνια πέρασε σε απόσταση 0,8 ετών φωτός από τον Ηλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εγγύτατος Κενταύρου απέχει 4,2 έτη φωτός.

Στη μελέτη, οι αστρονόμοι του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ υπογραμμίζουν ότι είναι κατά 98% βέβαιοι ότι το «αστέρι του Σολτζ» ταξίδεψε μέσω του εξωτερικού Νέφους του Οορτ, μια περιοχή στις παρυφές του ηλιακού συστήματος που είναι γεμάτη με τρισεκατομμύρια κομήτες. H περιοχή είναι σαν ένα σφαιρικό προστατευτικό κέλυφος γύρω από το ηλιακό σύστημα και μπορεί να εκτείνεται ακόμη και μέχρι τις 100 χιλιάδες αστρονομικές μονάδες (μία αστρονομική μονάδα η απόσταση μεταξύ Γης και Ηλίου).

Το άστρο του Σολτζ σήμερα βρίσκεται 20 χρόνια φωτός μακριά από εμάς, γεγονός που το κάνει ένα συγκριτικά γειτονικό σύστημα, αλλά επιδεικνύει πολύ βραδεία εφαπτόμενη κίνηση για ένα αστέρι, γεγονός που υποδεικνύει είτε ότι απομακρύνεται είτε ότι πλησιάζει για ένα ακόμη κοντινό πέρασμα από το ηλιακό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT