ISIS στην Ευρώπη μέσω Λαμπεντούζα

ISIS στην Ευρώπη μέσω Λαμπεντούζα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ. Προπαγανδιστικό κείμενο του ISIS, που αναφέρεται στην υποθετική πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η Λιβύη σαν κλειδί για την επέκταση των τζιχαντιστών στη Βόρεια Αφρική, αλλά και για να προκληθεί «πανδαιμόνιο στη Νότια Ευρώπη», έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό ινστιτούτο Quillian.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο επανέλαβε τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού Ρέντσι για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβύη χαρακτηρίζοντας τα τεκταινόμενα στη βορειοαφρικανική χώρα «κρίσιμα για το μέλλον της Δύσης». Ο Αλφάνο είπε στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» ότι ο κίνδυνος εισόδου τρομοκρατών στην Ιταλία μεταμφιεσμένων ως προσφύγων «δεν μπορεί να υποτιμηθεί».

Το προπαγανδιστικό κείμενο του ISIS αναφέρει ότι «αν μπορούσε (η λαθρομετανάστευση) να χρησιμοποιηθεί και να αναπτυχθεί στρατηγικά, μπορεί να υπάρξει πανδαιμόνιο στη Νότια Ευρώπη. Μπορούμε ακόμη και να κλείσουμε τους διαύλους της ναυτιλίας στοχεύοντας καράβια και δεξαμενόπλοια των σταυροφόρων».

«Ενώ είναι σημαντικό να μην υιοθετούμε το περιεχόμενο του κειμένου αυτού ως ιερό», αναφέρει το ινστιτούτο Quillian, «εξάλλου πρόκειται για προπαγάνδα που έχει σκοπό να προσελκύσει τζιχαντιστές για να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που κάνει τη Λιβύη θελκτικό προορισμό για τζιχαντιστές».

Το ινστιτούτο ζητεί την ένταση των περιπολιών στη Μεσόγειο.

Διεθνής Αμνηστία

Από διαφορετική σκοπιά, την άμεση επαναλειτουργία της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης «Mare Nostrum» στη Μεσόγειο ζήτησε χθες η Διεθνής Αμνηστία, καθώς δεκάδες φέρετρα με τα θύματα των τεσσάρων ναυαγίων της περασμένης εβδομάδας εγκατέλειπαν τη Λαμπεντούζα. Η οργάνωση επεσήμανε ότι η περικοπή των μέσων που διατίθενται για την έρευνα και τη διάσωση δεν λειτουργεί αποτρεπτικά προς όσους προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, όπως έδειξε η άφιξη 3.000 ανθρώπων στο μικρό νησί το τελευταίο τριήμερο.

Χθες οι Αρχές της Λαμπεντούζα προσπαθούσαν να διαχειριστούν περίπου 1.200 εξαντλημένους, ψυχολογικά τραυματισμένους και σε πολλές περιπτώσεις ασθενείς Αφρικανούς, εκ των οποίων οι 200 είναι παιδιά και οι 100 γυναίκες.

«Είναι απλά πάρα πολλοί», είπε ο Φεντερίκο Φόσι της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε βασική υποστήριξη, όπως στεγνά ρούχα, τρόφιμα, νερό, τηλεκάρτες, ψυχολογική υποστήριξη».

Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερις φουσκωτές βάρκες με πρόσφυγες, κυρίως από την Αφρική, έφυγαν από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. Περίπου 300 επιβαίνοντες πνίγηκαν ή πέθαναν από το κρύο, ενώ οι συνεντεύξεις των επιζώντων, σε ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας, προξενούν ρίγος.

«Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και πολιτικοί ζήτησαν να διακοπεί η “Mare Nostrum” για να μη λειτουργεί ως κίνητρο διάσχισης. Τώρα που όντως διακόπηκε, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπάρχουν 300 οικογένειες που ψάχνουν τα παιδιά τους που δεν θα βρεθούν ποτέ», είπε ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας Ματέο ντε Μπέλις.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνόρων Frontex, Χιλ Αρίας, είπε ότι η επιχείρηση «Τρίτων» της Frontex είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από τη «Mare Nostrum», δεν επεκτείνεται σε διεθνή ύδατα και χρησιμοποιεί πολύ μικρότερα σκάφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT