Σεσημασμένος ο δράστης, αλλά ολιγώρησαν οι Αρχές

Σεσημασμένος ο δράστης, αλλά ολιγώρησαν οι Αρχές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Μεγάλο πλήθος παρέστη χθες στην κηδεία του 37χρονου Νταν Ουζάν, του ιδιώτη εθελοντή φρουρού της Μεγάλης Συναγωγής της Κοπεγχάγης, που σκοτώθηκε από τις σφαίρες του 22χρονου Δανού παλαιστινιακής καταγωγής Ομάρ ελ Χουσέιν, στη δεύτερη επίθεση του νεαρού στην πρωτεύουσα της Δανίας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στην κηδεία στο εβραϊκό νεκροταφείο Βέστρε Κίρκεγκορ της Νότιας Κοπεγχάγης, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, παραβρέθηκε και η Δανή πρωθυπουργός Χέλε ΤόρνινγκΣμιτ, που δεν έκρυψε τη συγκίνησή της.

Στο μεταξύ, οξεία κριτική δέχονται οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας και Πληροφοριών (PET) για την αποτυχία της να προλάβει τις επιθέσεις, καθώς ο δράστης ήταν γνωστός σε αυτή. Η υπηρεσία παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι ο Ελ Χουσέιν είχε απασχολήσει τις Αρχές ως ύποπτος εξτρεμιστικής δραστηριότητας, ύστερα από την ποινή που είχε εκτίσει στη φυλακή για ποινικά αδικήματα.

Κάθε ευθύνη αρνήθηκε, όμως, η αστυνομία, με τον επικεφαλής της, Πέτερ Νταλ, να δηλώνει στην εφημερίδα «Γιούλαντς-Πόστεν»: «Η χώρα βρισκόταν ήδη σε επιφυλακή μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι». Τις αιτιάσεις του Νταλ διέψευσαν, όμως, μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Κοπεγχάγης, λέγοντας ότι δεν διαπίστωσαν καμία ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας πριν από την επίθεση του Ελ Χουσέιν.

Ο 22χρονος δράστης επιτέθηκε το Σάββατο εναντίον πολιτιστικού κέντρου, όπου πραγματοποιούνταν εκδήλωσε υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης με προσκεκλημένους τον αμφιλεγόμενο σκιτσογράφο Λαρς Βιλκς, δημιουργό σκίτσων του Μωάμεθ ως κατσίκα, και τον Γάλλο πρέσβη στη Δανία, πυροβολώντας κατά ριπάς. Στην επίθεση αυτή βρήκε τον θάνατο ο 55χρονος σκηνοθέτης Φιν Νέργκορντ.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ελ Χουσέιν άνοιγε πυρ έξω από τη Μεγάλη Συναγωγή, όπου τελούνταν «μπαρ μίτσβα», σκοτώνοντας τον Νταν Ουζάν. Υστερα από ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η αστυνομία, ο Ελ Χουσέιν εντοπίσθηκε την Κυριακή, για να σκοτωθεί από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Το περιστατικό έσπευσε να εκμεταλλευθεί πολιτικά το ρατσιστικό Λαϊκό Κόμμα, θεωρούμενο ρυθμιστής των εξελίξεων στην επόμενη Βουλή, με τον εκπρόσωπό του να καλεί την κυβέρνηση σε ριζική μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας και στην αφαίρεση της ιθαγένειας όσων μουσουλμάνων πολιτών ταξιδεύουν σε Συρία και Ιράκ για να πολεμήσουν στον ιερό πόλεμο.

Οι τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν το αυτόματο τουφέκι που χρησιμοποίησε ο Ελ Χουσέιν να προέρχεται από ληστεία αποθήκης του στρατού, την οποία είχαν διαπράξει πριν από τέσσερα χρόνια μέλη της συμμορίας μοτοσικλετιστών «Μπαντίντος». Οπλισμός από τη ληστεία αυτή είχε χρησιμοποιηθεί από τους «Μπαντίντος» στον «πόλεμο» που διεξάγουν με τη συμμορία «Χελς Εϊντζελς», για τον έλεγχο της διακίνησης αμφεταμίνης στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT