Ανησυχία για σύγκλιση Αλ Κάιντα με τζιχάντ

Ανησυχία για σύγκλιση Αλ Κάιντα με τζιχάντ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η τζιχαντιστική τρομοκρατία μόλις αρχίζει», εκτιμά ο ειδικός σε θέματα σχετικά με τον ισλαμικό ιερό πόλεμο, γενικός εισαγγελέας του εθνικού δικαστηρίου της Ισπανίας, Χαβιέρ Θαραγόθα. Ο Θαραγόθα εξέφρασε την ανησυχία του για μία σύγκλιση της Αλ Κάιντα με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ τόνισε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ανατραπεί η τάση που ενθάρρυνε την εξάπλωση της οργάνωσης. Ο Ισπανός γενικός εισαγγελέας είχε αναλάβει την άσκηση δίωξης για την επίθεση της 11ης Μαρτίου του 2004 στη Μαδρίτη, όπου σκοτώθηκαν 191 άτομα.

Σύμφωνα με τον Θαραγόθα, Ισλαμικό Κράτος και Αλ Κάιντα ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια, αλλά υπάρχει η προοπτική να αλληλοσυμπληρωθούν στο μέλλον. «Φοβάμαι πολύ ότι αργά ή γρήγορα θα συνεργαστούν» υπογραμμίζει ο εισαγγελέας. «Η στρατηγική της Αλ Κάιντα βασιζόταν στην εξαγωγή του ιερού πολέμου στο εξωτερικό, ενώ η νέα στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους είναι πιο επικίνδυνη», προσθέτει.

Ο Ισπανός γενικός εισαγγελέας προβλέπει ότι εάν οι κατακτήσεις εδαφών προχωρήσουν πέρα από το Ιράκ και τη Συρία προς τη Λιβύη, μπορεί οι πόροι του Ισλαμικού Κράτους να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. «Πρέπει να αποτραπεί η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους και η ίδρυση τρομοκρατικών κρατών», προειδοποιεί ο Θαραγόθα. Εκτιμάται ότι περίπου εκατό εξτρεμιστές ισλαμιστές έχουν φύγει από την Ισπανία για το πεδίο της μάχης. Τριάντα εξ αυτών έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον είκοσι έχουν επιστρέψει στη χώρα και βρίσκονται υπό κράτηση και στενή παρακολούθηση, ώστε να μην προσηλυτίσουν ποινικούς κρατουμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή