Εmail διαπραγμάτευσης και κόντρα μέσω twitter

Εmail διαπραγμάτευσης και κόντρα μέσω twitter

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη, ότι η «συμφωνία σμιλεύεται email-email» δημιούργησε διαδικτυακή κόντρα. Ο κ. Γ. Μουρούτης -συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού, κ. Αντ. Σαμαράέγραψε στο twitter αμέσως μετά τη δήλωση του υπουργού «η συμφωνία σμιλεύεται email-email» και υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι «μια χώρα δεν κυβερνάται μέσω email». Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε αμέσως πως «μια τίμια και σκληρή διαπραγμάτευση, από αυτές που δεν έκανε καμία άλλη κυβέρνηση, έτσι χτίζεται: μέσω διαλόγου», για να απαντήσει ο κ. Μουρούτης «καλή επιτυχία για το καλό της Πατρίδας». Στη συζήτηση, όμως, προστέθηκε λίγο αργότερα και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος έγραψε: «Αγαπητέ υπουργέ, άσε τις μεγαλοστομίες για τη “σκληρή” διαπραγμάτευση και βάλε υπογραφή στο πρόγραμμα!».

Σε χειμερία νάρκη φέρεται να έχουν περιπέσει πολλές υπερδανεισμένες επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να επιτύχουν συμφωνία με τους πιστωτές τους για να οδηγηθούν στα άρθρα 106 και 99 με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών τους. Οπως σημειώνουν στην «Κ» μεγάλα δικηγορικά γραφεία, «τα τηλέφωνα δεν χτυπούν αυτούς τους πρώτους δύο μήνες του 2015, καθώς οι υπερδανεισμένες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιτύχουν την πώληση μέρους του ενεργητικού τους, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν αγοραστές, ακόμη και σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που παραχωρούνται τα περιουσιακά στοιχεία». Η επόμενη προγραμματισμένη δικάσιμος για εισηγμένη (Αττικάτ) είναι στις 2 Απριλίου 2015.

Η Ελλάδα καταναλώνει

«Η εικόνα για την κατανάλωση σε μια υπερχρεωμένη οικονομία είναι πιο γλυκιά απ’ ό,τι πιθανώς αναμενόταν». Πρόκειται για το σχόλιο στην ιστοσελίδα των Financial Times με αφορμή την αύξηση του όγκου πωλήσεων της Coca-Cola στην Ελλάδα κατά 2% το 2014, αύξηση η οποία σημειώνεται για πρώτη φορά από το 2008. Μάλιστα υπάρχει και σύνδεση με τις πολιτικές εξελίξεις, αφού στο σχόλιο αναφέρεται η Ελλάδα ως η χώρα της οποίας «ο νέος ριζοσπάστης ηγέτης Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ξεφορτωθεί τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την Ευρωζώνη». Η αύξηση των πωλήσεων στην Ελλάδα ερμηνεύεται είτε ως ένδειξη ανάκαμψης είτε ως ελαστικότητα των καταναλωτικών δαπανών.

Σε εγρήγορση οι ξένοι tour operators

Πληθαίνουν οι τηλεφωνικές κρούσεις εκπροσώπων ξένων ταξιδιωτικών οργανισμών προς Ελληνες τουριστικούς επιχειρηματίες για τις διευθετήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο των μεταξύ τους συναλλαγών σε περίπτωση επιστροφής της χώρας στη δραχμή. Οι εκπρόσωποι των ξένων οργανισμών επικαλούνται στις συζητήσεις τους με τους Ελληνες τουριστικούς επιχειρηματίες σχετικά σενάρια που αναμεταδίδουν διεθνή Μέσα περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εάν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η κόντρα που τελικά έμεινε μόνο στα χαρτιά

Οι θέσεις του Γ. Ρωμανιά για το ασφαλιστικό σύστημα και κυρίως για την κατάργηση των εισφορών και την αντικατάστασή τους με παρακράτηση φόρου, παραλίγο να προκαλέσουν την πρώτη κόντρα στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ευτυχώς που ο Δ. Στρατούλης γνώριζε εδώ και καιρό τις προτάσεις του Γενικού, αλλά και που ο Γενικός δήλωσε εξαρχής ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, κι έτσι η κόντρα έμεινε μόνο στα χαρτιά… Οποιος άλλωστε ασχολείται με το ασφαλιστικό, γνωρίζει ότι ο κ. Ρωμανιάς τάσσεται υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης εδώ και χρόνια. Καθώς βέβαια υπήρξαν αντιδράσεις για το θέμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός έβγαλε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση με πρόσθετους δημόσιους πόρους, που δεν θα επιβαρύνουν σε καμιά περίπτωση τους φορολογούμενους και τους καταθέτες των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή