Υψηλά ποσοστά φτώχειας στην πλούσια Γερμανία

Υψηλά ποσοστά φτώχειας στην πλούσια Γερμανία

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πολύ ανησυχητικές τάσεις καταγράφει το ετήσιο δελτίο του Ινστιτούτου Paritaetische Wohlfartsverband για τη φτώχεια στη Γερμανία. H μελέτη δείχνει άνοδο της φτώχειας, παρά το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται και η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

«Ποτέ στο παρλθόν δεν είχαμε τόσο υψηλά επίπεδα φτώχειας και τόσο μεγάλες τοπικές διαφοροποιήσεις όσο σήμερα», είπε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Ούλριχ Σνάιντερ, στην παρουσίαση της έρευνας στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το περιοδικό «Spiegel».

Το ποσοστό φτώχειας στη Γερμανία αυξήθηκε από 15% το 2012 σε 15,5% το 2013, έτος που αφορά η έρευνα. Συνολικά, ο αριθμός των φτωχών στη Γερμανία υπολογίζεται στα 12,5 εκατομμύρια.

Ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο αλλά με ιδιαίτερες αυξητικές τάσεις καταγράφεται η φτώχεια στις μεγάλες ηλικίες. «Αυτή η ηλικιακή ομάδα εμφανίζει από το 2006 τη μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα φτώχειας», ανέφερε ο Σνάιντερ, ανεβαίνοντας με τέσσερις φορές υψηλότερους ρυθμούς απ’ ό,τι η φτώχεια στον συνολικό πληθυσμό. Η παιδική φτώχεια παρουσιάζει επίσης αυξητικές τάσεις, φθάνοντας το 19,2%, δηλαδή αφορά σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά.

Η έκθεση καθιστά σαφές ότι η αύξηση της φτώχειας σημειώνεται σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης. «Η αύξηση του πλούτου συνοδεύεται από όλο και μεγαλύτερη ανισότητα», αναφέρει η έκθεση. Πολλές θέσεις εργασίας στη Γερμανία προσφέρουν μισθούς πείνας, στοιχείο που εξηγεί τον λόγο που η πτώση της ανεργίας δεν μείωσε τη φτώχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT