Οι κρίσιμες διαφορές των δύο κειμένων

Οι κρίσιμες διαφορές των δύο κειμένων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφορές και ομοιότητες υπάρχουν σε κρίσιμα θέματα μεταξύ του προσχεδίου της ανακοίνωσης του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ (που δεν εκδόθηκε τελικά τη Δευτέρα) και της επιστολής του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, που απηχεί τις θέσεις της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις και αποτελεί το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης. Στο πλαίσιο αυτό:

1. Για το τρέχον πρόγραμμα:

• Προσχέδιο ανακοίνωσης Eurogroup: «Oι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα». Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα».

• Επιστολή κυβέρνησης: «Οι ελληνικές αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο 6 μηνών από τη λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στη βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχόμενο».

Στο σημείο αυτό, η διαφορά είναι ότι η ανακοίνωση του Eurogroup καθιστούσε σαφές ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος. Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα δέχεται να συζητηθεί ο έλεγχος, αλλά με βάση τις προτάσεις που η ίδια προωθεί. Παράλληλα, η κυβέρνηση ζητάει την εξάμηνη παράταση της Σύμβασης ως προς το «χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχόμενο», αφήνοντας εκτός το Μνημόνιο. Αντιθέτως, το Eurogroup εντάσσει το Μνημόνιο στην παράταση της Σύμβασης.

2. Χρήση κεφαλαίων Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας:

• Προσχέδιο ανακοίνωσης Eurogroup: «Το Eurogroup εξετάζει θετικά μία τέτοια παράταση (σ.σ. των κεφαλαίων του ΤΧΣ). Σε συνέχεια του αιτήματος της Ελλάδας το EFSF μπορεί να προχωρήσει στις απαραίτητες συμφωνίες. Το Eurogroup επισημαίνει ότι αυτά τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για κόστη αναδιάρθρωσης και θα εκταμιευθούν μόνο μετά από έκθεση των θεσμικών φορέων και απόφαση του Eurogroup».

• Επιστολή κυβέρνησης: «Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας».

Επί της ουσίας, η Αθήνα δεν προσδιορίζει το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ, σε αντίθεση με το Eurogroup.

3. Πρωτογενή πλεονάσματα και ρύθμιση χρέους:

• Προσχέδιο ανακοίνωσης Eurogroup: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν τον Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον, κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτείται και να μη βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα».

• Επιστολή κυβέρνησης: «Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση». Για το θέμα του χρέους αναφέρει: «Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT