Διπλωματικό επεισόδιο Βρετανίας – Ρωσίας

Διπλωματικό επεισόδιο Βρετανίας – Ρωσίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα το Λονδίνο. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε χθες ότι, μετά την Ουκρανία, η Ρωσία ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει τις Βαλτικές Δημοκρατίες, ενώ λίγο αργότερα μαχητικά αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) υψώνονταν για να αναχαιτίσουν ρωσικά βομβαρδιστικά στα ανοιχτά των ακτών της Κορνουάλης.

«Ανησυχώ για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Με ανησυχεί η πίεση που ασκεί στις Βαλτικές Δημοκρατίες και ο τρόπος με τον οποίο δοκιμάζει το ΝΑΤΟ. Η Βορειοαλαντική Συμμαχία οφείλει να είναι έτοιμη για κάθε είδους επιθετική κίνηση από τη Μόσχα, ό,τι κι αν χρειασθεί να πράξει», δήλωσε ο Φάλον σε δημοσιογράφους βρετανικών εφημερίδων, οι οποίοι τον συνόδευαν στο αεροπορικό του ταξίδι προς τη Σιέρα Λεόνε.

Οπως προκύπτει από το σχετικό ρεπορτάζ των εφημερίδων The Times και Daily Telegraph, ο Μάικλ Φάλον αναφερόταν όχι σε ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση, αλλά σε υπόγειες επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης της Εσθονίας, της Λεττονίας και της Λιθουανίας –τριών χωρών με σημαντικές ρωσόφωνες μειονότητες– κατά το πρότυπο της Κριμαίας.

Η Μόσχα αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Αμυνας. «Τα σχόλια του κ. Φάλον υπερβαίνουν, φυσικά, τα διπλωματικά εσκαμμένα και οι χαρακτηρισμοί του για τη Ρωσία είναι εντελώς απαράδεκτοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, για να προσθέσει: «Θα βρούμε τον κατάλληλο τρόπο να απαντήσουμε σε αυτά τα σχόλια».

Περίπου την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας έκανε γνωστή την αναχαίτιση των ρωσικών βομβαρδιστικών Bear, στα ανοιχτά της Κορνουάλης. Στη σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται, πάντως, ότι τα ρωσικά αεροπλάνα σε καμία στιγμή δεν παραβίασαν τον βρετανικό εναέριο χώρο.

Η κλιμακούμενη κρίση στην Ανατολική Ουκρανία έχει θορυβήσει όχι μόνο τις βαλτικές, αλλά και τις βόρειες χώρες. Την Τετάρτη, ο Σουηδός υπουργός Αμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ ανακοίνωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Φινλανδία για τη δημιουργία κοινής ναυτικής δύναμης ταχείας επέμβασης στη Βαλτική. Καμία από τις δύο χώρες δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Την αντίθεσή του στις πολιτικές απομόνωσης της Ρωσίας εξέφρασε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος την Τρίτη φιλοξένησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Βουδαπέστη. Οπως δήλωσε ο Ορμπαν, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διχασμένη μεταξύ των κρατών-μελών που επιδιώκουν συνεργασία με τη Ρωσία (ένα μπλοκ στο οποίο περιέλαβε τη χώρα του και τις Τσεχία, Σλοβακία και Αυστρία) και του μπλοκ Βαλτικών Δημοκρατιών-Πολωνίας, το οποίο, με τη στήριξη των ΗΠΑ, επιδιώκει την απομόνωσή της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT