Δραστικές αλλαγές στον οικονομικό χάρτη του κόσμου έως το 2050

Δραστικές αλλαγές στον οικονομικό χάρτη του κόσμου έως το 2050

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείστε τα μάτια και προσπαθήστε να οραματιστείτε την παγκόσμια οικονομία το 2050. Αν δείτε την Κίνα στην πρώτη θέση, την Ινδία στη δεύτερη και την Ινδονησία να ξεπερνάει τη Βρετανία, τότε η φαντασία σας αγγίζει τις εκτιμήσεις της PwC.

Στη μελέτη της ελεγκτικής εταιρείας με τίτλο «Ο κόσμος το 2050» διαπιστώνεται ότι η μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης προς τις αναδυόμενες αγορές θα συνεχιστεί, παρά την εμφανή επιβράδυνση της Κίνας μετά το 2020. Ετσι, η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030. Η Ινδία ενδέχεται να διεκδικήσει από τις ΗΠΑ τη δεύτερη θέση έως το 2050, ενώ Ινδονησία, Μεξικό και Νιγηρία θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τις οικονομίες της Βρετανίας και της Γαλλίας από την πρώτη δεκάδα.

Οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία επίσης θα σημειώσουν σημαντική άνοδο, ενώ η Κολομβία και η Πολωνία θα επιτύχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Στη μελέτη η PwC σημειώνει ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις και στην ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών (G20), καθώς θα εισέλθουν νέες χώρες της Απω Ανατολής.

Η Τουρκία κρατάει τη θέση της στους G20 και μαζί με την Αίγυπτο θα ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στη ΝΑ Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά την περίοδο 2014-50 ο μέσος ετήσιος παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φτάσει λίγο πάνω από το 3% – να διπλασιαστεί, δηλαδή, σε μέγεθος έως το 2037 και να τριπλασιαστεί έως το 2050. Ωστόσο, είναι πιθανή μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά το 2020, καθώς προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας και ορισμένων άλλων σημαντικών αναδυόμενων οικονομιών θα επανέλθει σε πιο βιώσιμα μακροπρόθεσμα επίπεδα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού σε ηλικία απασχόλησης επιβραδύνεται σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Η Νιγηρία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες αποτελούν αξιοσημείωτες περιπτώσεις ανόδου στην παγκόσμια κατάταξη των ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αντανακλώντας τους σχετικά υψηλούς αναμενόμενους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 4,5% – 5,5% ετησίως για την περίοδο έως το 2050.

Η Μαλαισία επίσης αναμένεται να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 4% έως το 2050, ο οποίος ξεπερνάει τον εκτιμώμενο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας που για την αντίστοιχη περίοδο ανέρχεται σε 3,5%, σημειώνοντας εντυπωσιακή πρόοδο για χώρα μεσαίου εισοδήματος.

Η Κολομβία αποτελεί ακόμη μια οικονομία που σύμφωνα με τις προβλέψεις της PwC αναμένεται να αναπτυχθεί με σχετικά υγιή μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 4% για την περίοδο έως το 2050, εμφανώς ταχύτερα σε σχέση με τους Νοτιοαμερικανούς γείτονές της, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας αναμένεται να είναι η μικρότερη μεταξύ των συνολικά 32 υπό εξέταση χωρών, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στον σταθερά μειούμενο πληθυσμό της. Συνεπώς, η Ιαπωνία αναμένεται να σημειώσει πτώση από την 4η στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του ΑΕΠ έως το 2050.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες επίσης εμφανίζουν πτωτικές τάσεις, με τους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης να κυμαίνονται μεταξύ 1,5%-2% ετησίως έως το 2050.

Η Πολωνία αναμένεται να επιτύχει τον υψηλότερο μέσο ρυθμό ανάπτυξης των μεγάλων οικονομιών της Ε.Ε., αλλά και να ξεπεράσει τη Ρωσία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επιπροσθέτως, η PwC εκτιμά τον αντίκτυπο των προβλέψεών της σε μερίδια του παγκόσμιου ΑΕΠ σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης.

Το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 20% από τα μέσα της δεκαετίας 2020 κι έπειτα, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξής της προσεγγίζει τον παγκόσμιο μέσο.

Το μερίδιο των ΗΠΑ μειώνεται σταδιακά, από περίπου 17% που είναι σήμερα σε 14% έως το 2050, ενώ της Ινδίας ενδέχεται να διπλασιαστεί και από 7% που είναι σήμερα να προσεγγίσει τα επίπεδα των ΗΠΑ έως τα μισά του αιώνα σε όρους ισοδύναμης αγοραστικής δύναμης.

Το συνολικό μερίδιο της Ε.Ε. στο παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από 17,5% που είναι σήμερα σε περίπου 12% έως το 2050.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή