Σύννεφα στον ορίζοντα για την Air France-KLM

Σύννεφα στον ορίζοντα για την Air France-KLM

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση επενδύσεων κατά 600 εκατ. ευρώ και περικοπές κόστους σχεδιάζει η Air France-KLM, αφού το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει προχωρήσει σε τρεις προειδοποιήσεις για χαμηλότερη κερδοφορία. Η διοίκηση της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στην Ευρώπη προσπαθεί να προσαρμοστεί στη στασιμότητα των οικονομιών, αλλά και να απορροφήσει το κόστος των 425 εκατ. ευρώ που προέκυψε από τη δεκαπενθήμερη απεργία των πιλότων. Οικονομικοί αναλυτές δήλωσαν πως δεν ικανοποιήθηκαν από την ανακοίνωση της εταιρείας, διότι ήταν ασαφής. Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2014, δεν δόθηκε καμία πρόβλεψη για τα κέρδη του 2015, απογοητεύοντας τις αγορές και οδηγώντας σε πτώση την τιμή της μετοχής κατά 5%, στα 7 ευρώ.

Δεν είναι, όμως, η μοναδική εταιρεία που καλείται να προσαρμόσει τα σχέδιά της σε ένα δυσμενέστερο απ’ ό,τι αναμενόταν οικονομικό περιβάλλον. Στη Γερμανία, η Lufthansa μείωσε τους στόχους της για τη μείωση των χρεών της καθώς η υποχώρηση του ευρώ, όπως επισήμανε η διοίκηση, υποβαθμίζει το όποιο όφελος από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM, Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, δήλωσε πως η μείωση των επενδύσεων στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας για το 2020 θα επικεντρωθεί, κυρίως, στον στόλο αεροσκαφών. Η Air France χρησιμοποιεί αεροσκάφη της Airbus για τα μικρά δρομολόγια και ο στόλος της KLM αποτελείται από αεροπλάνα της Boeing.

Προς το παρόν, οι συνολικές παραγγελίες απαριθμούν 25 αεροσκάφη της Boeing τύπου 787-9 για μεγάλες αποστάσεις και επιπλέον 25 αεροσκάφη της Airbus τύπου Α350-900. H Air France, για παράδειγμα, έχει παραγγείλει τρία Airbus Α320 αλλά ημερομηνία για την παράδοσή τους δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί εάν θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον. Ισως, τελικά, να είναι από τις περιπτώσεις που θα αναβληθούν.

Στόχος της Air France-KLM για την περίοδο 2015-17 είναι η μείωση του ανά μονάδα κόστους κατά 1,5% αντί του προηγούμενου 1% με 1,5%. Μόνο για το 2015 σχεδιάζει να εξοικονομήσει 250 με 300 εκατ. ευρώ.

Τα νέα μέτρα και η δυσοίωνη προοπτική για τα κέρδη του 2015 επισκίασαν τα αποτελέσματα του 2014, που ήταν σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις. Τα ετήσια έσοδα μειώθηκαν κατά 2,4% και τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη υποχώρησαν κατά 266 εκατ. ευρώ. «Είναι πολύ γενική η εικόνα που δόθηκε για το 2015», σχολίασε σε επιστολή της η γαλλική τράπεζα Societe Generale.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT