Μέρκελ – Ολάντ: «Η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ»

Μέρκελ – Ολάντ: «Η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ πήραν χθες, πριν από την έναρξη της συνόδου του Eurogroup, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, με την κ. Αγκελα Μέρκελ να υποστηρίζει, πάντως, ότι η Αθήνα θα πρέπει να βελτιώσει τις προτάσεις της. «Από την έναρξη των ελληνικών προγραμμάτων η γερμανική πολιτική και η πολιτική όλων των κρατών της Ευρωζώνης είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε πως «ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αν και μένουν να γίνουν περισσότερα. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου η πορεία αυτή να συνεχιστεί». Παρέπεμψε δε στους υπουργούς Οικονομικών για «τις λεπτομέρειες όσον αφορά το ελληνικό αίτημα για επέκταση του προγράμματος», σημειώνοντας ότι «χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις στην ουσία των διαβουλεύσεων». Παράλληλα, δεν σχολίασε τα περί «Δούρειου Ιππου» που ανέφερε η γερμανική πλευρά για την ελληνική στάση στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Φρ. Ολάντ δήλωσε ότι «δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα «είναι μέλος και πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», υποστηρίζοντας ότι «η θέση της Γαλλίας είναι να γίνει το παν, τόσο από την ευρωπαϊκή όσο και από την ελληνική πλευρά, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συνοχή στην Ευρωζώνη».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος επισήμανε: «Βλέπω την Ελλάδα σαν ένα μόνιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας». Ομως, πρόσθεσε πως οι Ελληνες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και προειδοποίησε τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πάντως, χθες, υπήρξαν δηλώσεις από Ευρωπαίους ηγέτες που ήταν πιο υποστηρικτικές ως προς την Ελλάδα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Μ. Ρέντσι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την κυρία Μέρκελ κι έπειτα από λίγο δήλωσε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση πως «δεν μπορούν να φέρονται κάποιοι σαν να μην κέρδισε ο Αλ. Τσίπρας τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές», προσθέτοντας ότι «ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, θα παίξει πολύ σημαντικό ματς στο σημερινό Eurogroup». Μάλιστα, ανέφερε ότι «προσπαθούμε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Κομισιόν, για να βρούμε μια λύση» και συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να φερθεί πονηρά και να αφήσει άλλους να πληρώσουν, αλλά μια βασική ευελιξία, ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις, πρέπει να εξασφαλισθεί». Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι «η Ιταλία λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και στις πιο άκαμπτες χώρες για να βρεθεί μια λύση».

Ταυτόχρονα, ο Αυστριακός καγκελάριος κ. Β. Φάιμαν ζήτησε για μία ακόμη φορά να υπάρξει κατανόηση προς την ελληνική πλευρά και να δοθεί η δυνατότητα στη νέα ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος, προειδοποιώντας ότι μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα σήμαινε πως και οι άλλες χώρες του ευρώ θα έχαναν χρήματα.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μ. Σουλτς υποστήριξε πως είναι ζήτημα σεβασμού να δοθεί στην κυβέρνηση μια ευκαιρία, εκφράζοντας την έκπληξή του για την απότομη αρνητική αντίδραση του κ. Β. Σόιμπλε στην ελληνική αίτηση για παράταση των δανειακών συμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή