ΕΚΤ: Δεν θα χρειαστούν μέτρα ελέγχου κεφαλαίων

ΕΚΤ: Δεν θα χρειαστούν μέτρα ελέγχου κεφαλαίων

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει λόγος να εφαρμοστούν μέτρα ελέγχου κεφαλαίων (capital controls) σημειώνουν πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, αποδεικνύοντας πόσο κοντά έφτασε η Ελλάδα σε μέτρα περιορισμού της ρευστότητας στις τράπεζες.

«Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα ότι τα 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παραμένουν διαθέσιμα» αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. «Αυτά τα κεφάλαια δεν είναι απαραίτητα στην παρούσα φάση επειδή οι τράπεζες είναι κεφαλαιοποιημένες, αλλά σε περίπτωση ατυχήματος τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα – μόνο για αυτό τον σκοπό και μετά από αίτημα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup «δεν υπάρχει ανάγκη για επιβολή μέτρων ελέγχου κεφαλαίου. Τα μέτρα αυτά είναι εκτός συζήτησης» σημειώνουν με εμφατικό τρόπο. Το συμβούλιο των διοικητών της ΕΚΤ είναι έτοιμο, δε, να επανεισαγάγει τη ρήτρα βάσει της οποίας έκανε αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να παρέχει ρευστότητα «όταν τα απαραίτητα βήματα για μία παράταση έχουν γίνει και εκτιμήσει ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα θετικής ολοκλήρωσης του προγράμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT