Επικριτική η Βουλή των Λόρδων κατά Ην. Βασιλείου, Ε.Ε.

Επικριτική η Βουλή των Λόρδων κατά Ην. Βασιλείου, Ε.Ε.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαχειρίστηκε ως υπνοβάτης την κρίση στην Ουκρανία και δεν είχε ορατή, δραστήρια παρουσία ως όφειλε, σύμφωνα με μια καυστική έκθεση αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Λόρδων για τους χειρισμούς της Βρετανίας και ευρύτερα της E.E. στο ουκρανικό πρόβλημα. Η έκθεση –η πληρέστερη μέχρι στιγμής εκτίμηση για την ουκρανική κρίση που έχει παρουσιαστεί στο βρετανικό κοινοβούλιο– διαπιστώνει, επίσης, ότι ότι η αναλυτική ικανότητα του Φόρεϊν Oφις αναφορικά με τη Ρωσία έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής διεθνών υποθέσεων Κρίστοφερ Τάγκεντχαντ, ήταν «μια καταστροφική παρεμηνεία του κλίματος που επικρατούσε στην Ουκρανία πριν από την εκδήλωση της κρίσης».

Οι προειδοποιήσεις της επιτροπής έρχονται μία ημέρα μετά την αναχαίτιση δύο ρωσικών βομβαρδιστικών από πολεμικά αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) ανοιχτά των ακτών της Κορνουάλης και τη διπλωματική ένταση με τη Μόσχα, που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Αμυνας, Μάικλ Φάλον, περί κινδύνου αποσταθεροποίησης των Βαλτικών Δημοκρατιών από τη Ρωσία.

Η έκθεση της Βουλής των Λόρδων ενισχύει τη διάχυτη εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον –εν μέρει λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου στη Βρετανία, εν μέρει λόγω της στάσης του έναντι της Ε.Ε.– έχει παραχωρήσει τα πρωτεία της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αρκέστηκε σε ρόλο παρατηρητή ενώ ξεδιπλωνόταν η τελευταία φάση της ουκρανικής κρίσης, τις προηγούμενες ημέρες.

Παράλληλα, η έκθεση υιοθετεί έντονα κριτικούς τόνους έναντι της Ε.Ε. και του τρόπου με τον οποίο τα αντιτιθέμενα συμφέροντα των εθνικών κρατών εμποδίζουν τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής, κοινής πολιτικής έναντι της Ρωσίας. Η επιτροπή συνιστά να υιοθετήσει η Ε.Ε. κυρώσεις ανάλογες με εκείνες που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, πλήττοντας στενούς συνεργάτες του Πούτιν και όχι μόνο κατώτερους αξιωματούχους της Κριμαίας, εάν δεν αλλάξει γραμμή πλεύσης η Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT