Ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ οι ζημίες του κλάδου χαλυβουργίας την τελευταία πενταετία

Ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ οι ζημίες του κλάδου χαλυβουργίας την τελευταία πενταετία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανεκκίνηση των έργων κατασκευής των οδικών αξόνων το 2014 τόνωσε σε ένα μικρό βαθμό τον εγχώριο κλάδο χαλυβουργίας όπου απαριθμεί ζημίες άνω των 750 εκατ. ευρώ την πενταετία 2009-2013. Ωστόσο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παραμένει ουσιαστικά ανύπαρκτη και η ζήτηση έχει επιστρέψει στη δεκαετία του 1960.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συνέλεξε η «Κ», την παρελθούσα οικονομική χρήση η εγχώρια παραγωγή χαλυβουργικών προϊόντων έφθασε τους 850.000 τόνους, παρουσιάζοντας υστέρηση 6,6% σε σύγκριση με τη χρήση του 2013. Αντίθετα, στις εξαγωγές παρέμεινε αρνητική η εικόνα για τον χαλυβουργικό κλάδο. Ειδικότερα, κατεγράφη υστέρηση σχεδόν 25% διότι εξακολουθεί να μην είναι ανταγωνιστικό το συνολικό κόστος της ενέργειας, τόσο της ηλεκτρικής όσο και του φυσικού αερίου, σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χαλυβουργίες της Ε.Ε. (Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας).

Για το πρώτο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015, για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, η εκτίμηση από τους εκπροσώπους του χαλυβουργικού κλάδου είναι ότι η ζήτηση στην εγχώρια αγορά είναι μειωμένη, πιθανόν λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στο διάστημα αυτό.

Να αναφέρουμε ότι οι ζημίες του κλάδου την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές χαλυβουργικών προϊόντων, από την τρίτη θέση των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, οδηγούνται σε μηδενισμό, δημιουργώντας ένα κενό 500 εκατ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Επιβαρύνσεις

Εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), προειδοποιεί για τον επερχόμενο θάνατο της βιομηχανίας, ζητώντας μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ώστε να ενισχυθούν οι εξαγωγές. Οπως τονίζεται, οι κυβερνήσεις των ανταγωνιστικών χωρών στην Ευρώπη, παρά την κρίση και τους διάφορους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν λάβει και συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις δικές τους βιομηχανίες.

Πάντως, στην προχθεσινή συνάντηση εκπροσώπων του ΣΕΒ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη οι πρόεδροι των συνδέσμων βιομηχανιών στην Αττική και στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα έθεσαν το θέμα του ενεργειακού κόστους που βασανίζει τις επιχειρήσεις για να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, αφού το πρόβλημα ρευστότητας τους στερεί την αύξηση των εξαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή