Κέρδη για χρυσό και ευρωπαϊκές μετοχές τον Ιανουάριο

Κέρδη για χρυσό και ευρωπαϊκές μετοχές τον Ιανουάριο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγορές ανά τον κόσμο ξεκίνησαν το έτος με μεταβλητότητα, καθώς τον Ιανουάριο, παγκοσμίως, επλήγησαν από πολλές οικονομικές αντιξοότητες, αναφέρουν οι αναλυτές της JPMorgan στη μηνιαία τους ανάλυση.

Στις μετοχικές αγορές, τα υποτονικά κέρδη της περιόδου επηρέασαν την απόδοση του δείκτη S&P 500, ο οποίος κατέγραψε τη χειρότερη μηνιαία απόδοση από τον Ιανουάριο 2014. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες κατέγραψαν τις καλύτερες μηνιαίες αποδόσεις εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, χάρη στα πρόσθετα μέτρα τόνωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Εξαιτίας της μεταβλητότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές, οι επενδυτές στράφηκαν στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας, οι αποδόσεις των οποίων μειώθηκαν κατά 53 μονάδες βάσης στο 1,66%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της τελευταίας τριετίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μείωσε κατά 0,3% τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2015 στο 3,5%, παρά την οικονομική ώθηση από τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων. Το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι κύριοι λόγοι γι’ αυτή τη μείωση είναι η εξασθένιση των επενδύσεων εκτός ΗΠΑ και οι ανησυχίες για την ανάπτυξη σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Ωστόσο, προβλέπει καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης για την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι τιμές των εμπορευμάτων, παγκοσμίως, εξακολουθούν να βρίσκονται σε έντονα καθοδική πορεία και έως τα τέλη Ιανουαρίου η τιμή του αργού πετρελαίου μπρεντ υποχώρησε στα 48 δολάρια το βαρέλι. Η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων δεν περιορίζεται μόνο στο πετρέλαιο. Τα «σκληρά» εμπορεύματα, όπως ο χαλκός, επίσης σημείωσαν μεγάλη πτώση αυτό το μήνα, καθώς και τα «μαλακά» εμπορεύματα, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι. Ο χρυσός αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση σε αυτή την έντονη πτώση και η τιμή του κατέγραψε άνοδο 8% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, καθώς οι επενδυτές –ανησυχώντας για την προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης– στράφηκαν σε πιο ασφαλείς επιλογές.

Στην Ευρωζώνη, η προκαταρκτική εκτίμηση (flash estimate) για τον επίσημο πληθωρισμό μειώθηκε στο -0,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, καθώς η υποχώρηση των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων προκάλεσε επιδείνωση του αποπληθωρισμού στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή