Κι όμως «κάτι» κινείται στην αγορά των ακινήτων και μέσα στην κρίση

Κι όμως «κάτι» κινείται στην αγορά των ακινήτων και μέσα στην κρίση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ εισέρρευσε στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων κατά το 2014, σύμφωνα με στοιχεία παραγόντων της αγοράς. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι αφορά άμεσες επενδύσεις επί ακινήτων και όχι έμμεσες, όπως ήταν π.χ. η τοποθέτηση επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (π.χ. Invel σε Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Fairfax σε Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ).

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων Αθηναϊκή Οικονομική, που αποτελεί και εκπρόσωπο για την ελληνική αγορά της Jones Lang LaSalle, το σύνολο των άμεσων επενδύσεων θα είχε σίγουρα ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ, αν κατά το τελευταίο διάστημα του έτους δεν καταγραφόταν ανάσχεση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, κυρίως ως αποτέλεσμα της διαφαινόμενης πρόωρης εκλογικής περιόδου.

Η αγορά γραφείων

Το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων κατά το 2014 κατέλαβε ο κλάδος των γραφείων με ποσοστό 28%, κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων των δύο πακέτων ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, που αποκτήθηκαν από την Εθνική Πανγαία και την Grivalia. Ακολούθησε με 21% ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων, ενώ τα ξενοδοχεία προτιμήθηκαν από το 46% των επενδυτών, με σημείο αναφοράς τη συμφωνία για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Μεταξύ των σημαντικών στοιχείων του 2014 είναι η είσοδος θεσμικών επενδυτών στον κλάδο των logistics, με την απόκτηση δύο αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο από την Grivalia Properties.

Αν και οι περισσότεροι αναλυτές αποφεύγουν προσώρας να προχωρήσουν σε κάποια εκτίμηση για την πορεία των επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων κατά το 2015, είναι σαφές ότι, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί ο όγκος επενδύσεων του 2014.

Ηδη, άλλωστε, τα μηνύματα, ιδίως από τους ξένους επενδυτές, είναι αρνητικά, καθώς όσοι μελετούσαν διάφορες επενδύσεις φαίνεται πως πλέον τις εγκαταλείπουν ή τις αναβάλλουν για αργότερα εντός του έτους. Ενας ακόμη λόγος που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε λιγότερες επενδύσεις ακινήτων είναι και η διαφαινόμενη απουσία του ΤΑΙΠΕΔ ως κινητηρίου μοχλού συναλλαγών, δεδομένου ότι ένας πολύ σημαντικός όγκος αγοραπωλησιών οφείλεται σε μεταβιβάσεις δημοσίων ακινήτων μέσω αντίστοιχων διαγωνισμών.

Η χαμένη ευκαιρία

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Γιώργο Καμπουρόπουλο, πρόεδρο του ULI Ελλάδας και Κύπρου (Urban Land Institute), αν επιβεβαιωθούν τα αρνητικά σενάρια, θα πρόκειται για μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την ελληνική αγορά, δεδομένου ότι στην πρόσφατη ετήσια έρευνα του ULI σε συνεργασία με την PriceWaterHouseCoopers (PwC), προέκυψε ότι η Αθήνα κατατάσσεται πλέον στην πέμπτη υψηλότερη θέση με βάση τις προοπτικές για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 500 επαγγελματιών του κλάδου των ακινήτων διεθνώς, καλύπτοντας συνολικά 28 πόλεις στην Ευρώπη. Βάσει αυτής, η Αθήνα πραγματοποίησε φέτος άλμα 23 θέσεων και βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα, έναντι της 28ης θέσης της περυσινής έρευνας. Οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν πως η ελληνική πρωτεύουσα θα αποτελέσει «μαγνήτη» επενδύσεων ακινήτων, παρότι, όπως επισημαίνουν αρκετοί ερωτηθέντες, η αγορά βρίσκεται ακόμη στον «προθάλαμο» της ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT