Αποψη: Το ευρώ και ως ομπρέλα γεωπολιτικής προστασίας

Αποψη: Το ευρώ και ως ομπρέλα γεωπολιτικής προστασίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ​​ε αφορμή τη διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα στην οικονομία και την αντιπαράθεση θέσεων από την ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, ακούστηκαν πάλι την εβδομάδα αυτή ορισμένες ακραίες τοποθετήσεις, από το εσωτερικό και την Ευρώπη, περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Από όπου και εάν προέρχονται και όποια σκοπιμότητα και εάν εξυπηρετούν οι απόψεις αυτές, διότι αθώες σίγουρα δεν είναι τούτη την ώρα, θα πρέπει να τονίσουμε –περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα– ότι είναι πολιτικά τραγικές και αντιστρατεύονται την επιβίωση του τόπου, την οικονομική υπόσταση και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Η συμμετοχή και διατήρηση της χώρας μας στον κεντρικό πυρήνα της Ευρώπης αποτελεί σήμερα τη μόνη απόλυτα επιβεβλημένη στρατηγική επιλογή. Είναι εξόφθαλμο. Σήμερα που οι φωτιές των συγκρούσεων και των πολέμων είναι αναμμένες σε όλη τη γύρω περιοχή και η παρατεταμένη κρίση έχει γονατίσει την ελληνική οικονομία, έχουμε ανάγκη μεγάλη τη βοήθεια της Ευρώπης και την εμπιστοσύνη που δημιουργεί στους επενδυτές η συμμετοχή στο ευρώ. Διότι, χωρίς μεγάλες, άμεσες παραγωγικές επενδύσεις, ο τόπος δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει.

Η διατήρηση της Ελλάδας στον κεντρικό πυρήνα της Ευρώπης αποτελεί ουσιαστικά την πιο θεμελιώδη υπαρξιακή σχέση της χώρας μας γεωπολιτικά. Η πολιτική, ως γνωστόν, χαράσσεται με γνώμονα ποιο είναι πράγματι το ζωτικό συμφέρον του τόπου. Και περί αυτού του θέματος σήμερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η Ελλάδα πρέπει απαραιτήτως να εξακολουθεί να κάθεται στο μεγάλο τραπέζι των ευρωπαϊκών συμφερόντων και των σημαντικών αποφάσεων. Στο άκρο της ευρωπαϊκής ηπείρου και στο κέντρο του εξαιρετικά ταραγμένου ημικυκλίου της Ανατολικής Μεσογείου όπου βρίσκεται (Βαλκάνια, Ασία, Αφρική), οποιοσδήποτε υποστηρίξει σήμερα το αντίθετο, θα είναι πραγματικά πολύ ανόητος και επικίνδυνος πολιτικά και εθνικά. Η Ελλάδα είναι μία πολύ μικρή χώρα και βρίσκεται στην πλέον φλέγουσα περιοχή, για να παίξει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο. Είναι αστείο και να το συζητάμε! Ακόμη και η Γερμανία, σήμερα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης των αγορών και του ανελέητου πολιτικού ανταγωνισμού στη διεθνή σκακιέρα, θα ήταν αδύνατον να σταθεί και να παίξει σημαντικό ρόλο, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης.

Σε οικονομικό επίπεδο ειδικότερα, για να επανέλθουμε και σε όλα όσα διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες, η απόλυτη αλληλεξάρτηση των οικονομιών από τη μία πλευρά και από τη άλλη η αποσταθεροποίηση της κρίσης και οι πληγές της ύφεσης, που έχουν διαλύσει την οικονομία και έχουν τσακίσει την ελληνική οικονομία, δεν αφήνουν κανένα μα κανένα περιθώριο για δρόμο διαφορετικό, δηλαδή εκτός ευρώ. Ούτε για να το σκέφτεται κανείς… Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν εντελώς καταστροφική και θα καθιστούσε τη χώρα ακόμη πιο ευάλωτη στις ορέξεις των εχθρικών συμφερόντων. Ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη από ισχυρές οικονομικές ενέσεις και εμπιστοσύνη. Εχει ανάγκη άμεση από μεταρρυθμίσεις γενναίες, οι οποίες θα γιατρέψουν τα κακώς κείμενα του πελατειακού κράτους που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και έχει ανάγκη τεράστια, επίσης, από την ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπιστίας στο εξωτερικό. Διαφορετικά, δεν μπορούμε να μιλάμε καθόλου ούτε για επενδύσεις ούτε για αύξηση εισοδημάτων, θέσεις εργασίας και ανάκαμψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή