Πού και γιατί καθυστερεί ο «Αστέρας»

Πού και γιατί καθυστερεί ο «Αστέρας»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τρεις μήνες «μετράει» πλέον η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς των επενδυτών και αποστερώντας την Εθνική Τράπεζα και το ελληνικό Δημόσιο από το έσοδο των 400 εκατ. ευρώ.

Αιτία, η αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), με βάση το οποίο θα γίνει η αξιοποίηση. Σημειώνεται πως το ΕΣΧΑΔΑ πρέπει μετά να εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα και να κυρωθεί από τη Βουλή. Η διαδικασία αυτή αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου και να έχουν ήδη ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης.

Αντιμέτωπο με αυτές τις καθυστερήσεις το management του ξενοδοχείου ξεκίνησε και πάλι στα τέλη Δεκεμβρίου τις κρατήσεις για το καλοκαίρι –οι οποίες είχαν σταματήσει ενόψει των έργων– αφού προφανώς δεν θα

προλάβουν να μπουν… μπουλντόζες. Οι επενδύσεις ανάπλασης μετατίθενται, δηλαδή, de facto για μετά τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν. Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός για την εξεύρεση επενδυτή ξεκίνησε δύο χρόνια πριν, τον Ιανουάριο του 2013, και ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.

«Δεν πιστεύουμε πως θα υπάρξει κάποια εμπλοκή με το ΕΣΧΑΔΑ στο σημείο που έχει φτάσει η διαδικασία, καθώς όλα έγιναν όπως πρέπει και βάσει διεθνών κανόνων», απαντούν κύκλοι των αγοραστών σε σχετική ερώτηση της «Κ». Παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, «δεν περνάει καν από το μυαλό μια αποχώρηση» των επενδυτών «ή οτιδήποτε άλλο», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

«Το αντίθετο συμβαίνει αφού βλέπουν και ευκαιρίες», προσθέτουν. Καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις πως όλα προχωρούν έρχονται και από την Εθνική Τράπεζα, έπειτα από πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για «πάγωμα» των επιχειρησιακών σχεδίων.

Υπενθυμίζεται πως η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP αναδείχθηκε προτιμητέα επενδύτρια στον σχετικό διαγωνισμό κατά τον οποίο Εθνική και ΤΑΙΠΕΔ προχώρησαν στην αξιοποίηση του ακινήτου,

προσφέροντας 400 εκατ. ευρώ για το 90% των μετοχών της εισηγμένης που ελέγχει το συγκρότημα.

Η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP λειτουργεί ως αγοραστής μέσω της 100% θυγατρικής της Apollo Investment Hold Co. Στη μετοχική σύνθεση περιλαμβάνονται η AGC Equity Partners, δύο από τα κρατικά κεφάλαια του Abu Dhabi και του Kuwait, Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή