Και ο χούλιγκαν χρειάζεται τη… μαμά του

Και ο χούλιγκαν χρειάζεται τη… μαμά του

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χουλιγκανισμός και βραζιλιάνικα γήπεδα συνδέονται άρρηκτα τα τελευταία χρόνια, με τις οδομαχίες και τα σοβαρά επεισόδια, να χαρακτηρίζουν αρκετές εκ των αναμετρήσεων της αχανούς χώρας. Μια εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων στην προσπάθεια καταπολέμησης της βίας, σκέφτηκε ένα εναλλακτικό πλάνο, λίγο πριν από το απόλυτο τοπικό ντέρμπι της προηγούμενης Κυριακής στη Βραζιλία ανάμεσα στη Σπορτ Κλαμπ Ρεσίφε και τη Ναούτικο.

Η εταιρεία εκπαίδευσε στον ρόλο των ανθρώπων ασφαλείας και περιφρούρησης, μητέρες οπαδών που θα βρίσκονταν περιμετρικά του γηπέδου αλλά και στις ζώνες ασφαλείας μεταξύ των χούλιγκαν προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην πιθανότητα επεισοδίων. Τα γιλέκα που φορούσαν οι γυναίκες έγραφαν «Seguranca Mae (Μαμά Ασφαλείας)». Τριάντα μητέρες συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια και τα πρόσωπά τους προβλήθηκαν στον φωτεινό πίνακα του γηπέδου προκειμένου να δείξουν πως οι μητέρες των θεατών παρακολουθούν από κοντά τα όσα διαδραματίζονται στο γήπεδο της Ρεσίφε.

Πριν από την έναρξη του αγώνα, έγινε σαφής σε όλους τους οπαδούς και μέσω αφισών η ύπαρξη του πρωτότυπου μέτρου ασφαλείας.

«Το κάναμε για να πείσουμε τους πιο φανατισμένους οπαδούς ότι χρειάζεται ειρήνη στο γήπεδο» ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Αρίσιο Φόρτες. «Ουδείς θέλει να παλεύει μπροστά στη μητέρα του» τόνισε ο κ. Φόρτες.

Η γηπεδούχος Ρεσίφε κέρδισε τον αγώνα με 1-0 και όπως ανέφερε η Αστυνομία δεν υπήρξε καμία σύλληψη για παραβατική συμπεριφορά. Το Ρεσίφε που φιλοξένησε και αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου το περασμένο καλοκαίρι, είναι μια από τις περιοχές που η βία των γηπέδων ήταν ανεξέλεγκτη τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η πολιτεία του Περναμπούκο έχει τα υψηλότερα επίπεδα βίαιων επιθέσεων σε όλη τη Βραζιλία. Ομάδες ανθρώπων που πρόσκεινται στους δύο συλλόγους δημιουργούν συμμορίες, γνωστές ως «torcidas» (στριμμένοι).

Το Ρεσίφε-Ναούτικο, αποκαλούμενο και ως «το ντέρμπι των ντέρμπι» είναι μια από τις πιο ιστορικές ποδοσφαιρικές «μάχες» της Βραζιλίας. Η Ρεσίφε, ιδρύθηκε το 1905 από μια ομάδα διαφωνούντων της ελιτίστικης ιδεολογίας που πρεσβεύει η Ναούτικο και γι’ αυτό η έχθρα καλά κρατεί. Η πρώτη τους κόντρα έλαβε χώρα το 1909 και η παράθεση αποτελεσμάτων όταν μιλάμε για περισσότερα από 500 παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί είναι μνημειώδης· 193 νίκες για τη Ρεσίφε, 167 για τη Ναούτικο και 147 ισοπαλίες συνθέτουν την προϊστορία της εν λόγω αναμέτρησης.

Πέραν του ποδοσφαιρικού επιπέδου, τις ομάδες χωρίζουν κοινωνικές διαφωνίες που συχνά αποτελούν τον λόγο πρόκλησης επεισοδίων, έτσι όπως μεταφέρεται και στα γήπεδα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, από το 1988 ώς το 2013 έχουν καταγραφεί 234 θάνατοι ανθρώπων που σχετίζονται γενικότερα με το ποδόσφαιρο, 30 εκ των οποίων το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT