Ενα 24ωρο χωρίς θύματα στην Ουκρανία

Ενα 24ωρο χωρίς θύματα στην Ουκρανία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετές εβδομάδες, κύλησε ένα εικοσιτετράωρο χωρίς θύματα από τον εμφύλιο πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία. Η είδηση δεν είναι, βέβαια, συγκλονιστική, τροφοδοτεί όμως κάποιες ελπίδες ότι η -μέχρι τώρα, περισσότερο θεωρητική- συμφωνία ανακωχής που επετεύχθη προ ημερών στο Μινσκ της Λευκορωσίας μπορεί, επιτέλους, να αρχίσει να εφαρμόζεται. Τη συγκρατημένη αισιοδοξία ήρθε να ενισχύσει και η μερική απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου, όπως προέβλεπε η συμφωνία. Ρωσόφωνοι αυτονομιστές προσκάλεσαν χθες ξένους δημοσιογράφους στο χωριό Ομπίλνε, περίπου 20 χλμ. από το Ντονέτσκ, όπου πυροβόλα όπλα αποσύρονταν προς τα ενδότερα. Νωρίτερα, είχαν αποσυρθεί τεθωρακισμένα και πύραυλοι Γραντ των αυτονομιστών. Ωστόσο, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη

Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος επιβλέπει την εφαρμογή της εκεχειρίας, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την απόσυρση των βαρέων όπλων, καθώς κανένα από τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα δεν έχει παράσχει επαληθεύσιμες πληροφορίες. Από την πλευρά της, η ουκρανική κυβέρνηση γνωστοποιούσε ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη η απόσυρση των βαρέων όπλων του κυβερνητικού στρατού, άφηνε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Στο μεταξύ, περίπου 2.000 Ρώσοι αλεξιπτωτιστές συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια που άρχισαν χθες και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, κοντά στα σύνορα με την Εσθονία. Τέλος, το Λονδίνο διευκρίνισε ότι οι 75 Βρετανοί, στρατιωτικοί σύμβουλοι που πρόκειται να αποσταλούν, τον ερχόμενο μήνα, στην Ουκρανία, θα περιοριστούν σε εκπαιδευτικά καθήκοντα και δεν θα βρεθούν στη γραμμή του μετώπου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή