Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση «προσγειώνεται»

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση «προσγειώνεται»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαταραχή του τελευταίου μήνα φαίνεται ότι ομαλοποιείται, υποστηρίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τη συμφωνία της Τρίτης. Παράλληλα σημείωσε ότι «με συνεχείς παλινδρομήσεις, ατελείωτες ανακολουθίες, παίγνια με σύμβολα, συμβολισμούς και λέξεις η κυβέρνηση “προσγειώνεται”, σταδιακά, στην πραγματικότητα».

Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει πως «όταν οι υφιστάμενες στη συμφωνία ασάφειες, καταστούν εν πορεία σαφείς και ποσοτικά συγκεκριμένες, τότε πλέον θα πέσουν και τα τελευταία “φύλλα συκής” της κυβέρνησης και θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει πως:

1. Η κυβέρνηση ζήτησε, με επιστολή του υπουργού Οικονομικών στις 18 Φεβρουαρίου, και το Eurogroup ενέκρινε, την, υπό όρους, προϋποθέσεις και δεσμεύσεις, επέκταση του υπάρχοντος Μνημονίου για 4 ακόμη μήνες.

2. Η τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος Μνημονίου θα γίνει από τους «θεσμούς» ή αλλιώς με την «τρόικα». Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

3. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος Μνημονίου θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο Μνημόνιο, που θα λέγεται, πιθανόν, νέα συμφωνία.

Και αυτό για να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στο διευρυμένο χρηματοδοτικό κενό και στις μεγάλες υποχρεώσεις προς τους δανειστές της, κυρίως το καλοκαίρι.

4. Η κυβέρνηση αποδέχεται την ανάγκη υλοποίησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων του Νοεμβρίου του 2012 για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

5. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και να διαθέτει τα αναγκαία χρηματικά ποσά που απαιτούνται για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτή απορρέει από τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012.

6. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των συνθηκών του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό απεδείχθη και από το e-mail, με τις πρώτες, μη κοστολογημένες και σε αρκετά σημεία ασαφείς «μνημονιακές» προτάσεις του υπουργού Οικονομικών, κατά τον κ. Σταϊκούρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT