Ελέγχονται οι άδειες της «Ελληνικός Χρυσός»

Ελέγχονται οι άδειες της «Ελληνικός Χρυσός»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον έλεγχο των αδειοδοτήσεων που έχουν δοθεί στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» προχωρεί το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης, ήδη έχει εντοπιστεί μια νομικού τύπου πλημμέλεια σε σχέση με την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού. Πάντως, το υπουργείο δεν φαίνεται να ανοίγει, προς το παρόν, θέμα ανάκλησης της άδειας εξόρυξης.

Το ζήτημα της «Ελληνικός Χρυσός» κυριάρχησε χθες στην πρώτη συνάντηση του κ. Γιάννη Τσιρώνη με τους δημοσιογράφους. Οπως εξήγησε, στόχος του υπουργείου (προς το παρόν) είναι να ελεγχθεί το σύννομο των αδειών κι αν αυτές τηρούνται. Μάλιστα, ανέφερε ότι βάσει «φωτογραφικής» διάταξης του ν.4280/14 αφαιρέθηκαν κάποια βήματα της διαδικασίας αδειοδότησης, ώστε η έγκριση δραστηριότητας να εκδίδεται από κοινού με την οικοδομική άδεια. Αυτό, όμως, δεν σήμαινε ότι η εταιρεία μπορούσε να υποκαταστήσει την οικοδομική άδεια με την έγκριση δραστηριότητας.

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε και στη νομοθεσία για τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης, χωρίς ωστόσο να καταθέσει συγκεκριμένες απόψεις. Διευκρίνισε ότι δεν θα ανακαλέσει την παράταση που έδωσε προεκλογικά το υπουργείο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 και ότι όσοι έχουν υπαχθεί στον νόμο 4178/13 δεν θα θιγούν. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρέπει το γενικό πλαίσιο να επανεξεταστεί, ώστε να συνυπολογίζεται (λ.χ. μέσω μείωσης του συντελεστή δόμησης σε περιοχές αυθαιρέτων) η πολεοδομική επιβάρυνση που προκύπτει από τη νομιμοποίηση.

Οσον αφορά στην επένδυση στο Ελληνικό, ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε ότι θα έπρεπε να επανεξεταστούν οι χρήσεις γης, συνεκτιμώντας τη φέρουσα ικανότητα των υποδομών, αν δηλαδή η προσθήκη χιλιάδων ξενοδοχειακών κλινών ή νέων εμπορικών κέντρων θα βλάψουν την οικονομική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του The Mall, η λειτουργία του οποίου οδήγησε στο κλείσιμο καταστημάτων στο Μαρούσι. Τέλος, ερωτώμενος για τα ΣΔΙΤ των απορριμμάτων, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι η διασφάλιση της εισροής ελάχιστης ετήσιας ποσότητας σύμμεικτων στη μονάδα αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT