Ενα ποίημα μπορεί να καταδικάσει τη Μις Τουρκία

Ενα ποίημα μπορεί να καταδικάσει τη Μις Τουρκία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Με φυλάκιση έως και 4,5 ετών απειλείται η πρώην Μις Τουρκία, Μερβέ Μπουγιουκσαράτς, εις βάρος της οποίας διενεργείται προανάκριση με την κατηγορία της προσβολής του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο συνήγορος του Τούρκου προέδρου υπέβαλε μήνυση εις βάρος της Μπουγιουκσαράτς, επειδή αναδημοσίευσε στο Ιντερνετ σατιρικό ποίημα.

Το «Ποίημα του Αφέντη», που αναφέρεται στον Ερντογάν, παραφράζοντας τον τουρκικό εθνικό ύμνο, δημοσιεύτηκε στο σατιρικό περιοδικό «Ουγιουκούζ». Η Μπουγιουκσαράτς παραδέχθηκε, χθες, στο δικαστήριο ότι μπορεί να αναφέρθηκε στο ποίημα στην ιστοσελίδα της, αλλά ότι εν συνεχεία το διέγραψε, επειδή φίλος της την προειδοποίησε ότι μπορεί να βρει τον μπελά της.

«Δεν το έγραψα εγώ, το μοιράστηκα επειδή το βρήκα αστείο» είπε, προσθέτοντας ότι δεν είχε σκοπό να προσβάλει τον Ερντογάν, που τότε δεν είχε μεταπηδήσει ακόμη από την πρωθυπουργία στην προεδρία. Η εισαγγελία έκρινε ότι η ανάρτηση «δεν προστατεύεται από την ελευθερία της έκφρασης», ότι «παραβιάζει τα όρια της κριτικής» και είναι «εξόχως προσβλητική». Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν το φωτομοντέλο θα παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη.

Η περίπτωση της Μπουγιουκσαράτς είναι κάθε άλλο παρά μεμονωμένη. Στις 6 Μαρτίου, ο έφηβος Μεχμέτ Εμιν Αλτουνσές δικάζεται με την κατηγορία της προσβολής του Ερντογάν σε ομιλία στο Ικόνιο, ενώ την περασμένη εβδομάδα τέσσερις νέοι συνελήφθησαν με διαφορετικές μεταξύ τους κατηγορίες προσβολής του Τούρκου προέδρου στη διάρκεια διαδηλώσεων. Στο παρελθόν, ο Ερντογάν έχει μηνύσει σκιτσογράφο που τον έχει σχεδιάσει ως γάτα μπλεγμένη σ’ ένα κουβάρι μαλλί.

Ομως, το ενδεχόμενο παραπομπής της Μπουγιουκσαράτς σε δίκη λόγω ποιήματος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος, προτού ανέλθει στην εξουσία, είχε κι αυτός καταδικαστεί σε φυλάκιση για την απαγγελία ποιήματος. Ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Ερντογάν πέρασε τέσσερις μήνες στη φυλακή καταδικασθείς για την αναμόχλευση θρησκευτικού μίσους. Μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2003, ο Ερντογάν απήγγειλε ξανά και ξανά τους στίχους που τον είχαν στείλει στη φυλακή.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Ερντογάν ειρωνεύτηκε τους διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν για τη βία κατά των γυναικών με αφορμή τον βιασμό και τη δολοφονία της 20χρονης Οτσγκετσάν Ασλάν, πραγματοποιώντας πορεία με φούστες. «Αυτοαποκαλούνται άνδρες. Τι άνδρες είναι αυτοί;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος. «Είναι τρομοκράτες που χρησιμοποιούν όλα τα πιθανά μέσα. Αν δεν είναι τρομοκράτες, να μην κρύβουν το πρόσωπό τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή