Ανοικτός διάλογος γαλλικού κράτους, μουσουλμάνων

Ανοικτός διάλογος γαλλικού κράτους, μουσουλμάνων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μέτρα για την καλύτερη ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στη γαλλική κοινωνία και την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης παρουσίασε χθες η γαλλική κυβέρνηση.

Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται η ίδρυση «φόρουμ διαλόγου», στο οποίο οργανώσεις, διανοούμενοι και προσωπικότητες της μουσουλμανικής κοινότητας θα βρίσκονται σε ανοικτό διάλογο με τη γαλλική κυβέρνηση.

«Θα ενθαρρύνουμε τη διαμόρφωση μιας γενιάς ιμάμηδων, που θα είναι απολύτως στo πλαίσιo της γαλλικής δημοκρατίας» ανέφερε πηγή του γαλλικού υπουργείου Eσωτερικών. Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ριζοσπαστικοποίηση στο εσωτερικό των φυλακών. Δύο από τους τρεις ενόπλους που σκόρπισαν τον θάνατο στις αρχές Ιανουαρίου στο Παρίσι θεωρείται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη φυλακή.

Ενα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το φαινόμενο είναι η απουσία στατιστικών στοιχείων. Οι αρχές της γαλλικής δημοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες όλοι είναι ίσοι έναντι του νόμου και απαγορεύεται κάθε διάκριση με βάση τη φυλή ή το θρήσκευμα, απαγορεύουν την επίσημη συλλογή στοιχείων για τα θέματα αυτά. Είναι, όμως, εντυπωσιακό ότι, ενώ ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Γαλλίας είναι μικρότερος από το 10% του συνολικού πληθυσμού, πρόσφατη έρευνα στις φυλακές έδειξε ότι το 60% των κρατουμένων είναι μουσουλμάνοι.

«Στο εξής, οι ιμάμηδες στις φυλακές θα προσλαμβάνονται μόνο αν έχουν αποκτήσει το νέο δίπλωμα που πιστοποιεί ότι εκπαιδεύτηκαν στις θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας», είπε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ. «Κάποιοι ιμάμηδες δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και τον νόμο».

Προηγούμενες απόπειρες διαλόγου του γαλλικού κράτους με τη μουσουλμανική κοινότητα έχουν αποτύχει. Το Γαλλικό Συμβούλιο της Μουσουλμανικής Θρησκείας, που ιδρύθηκε το 2003, έχει επικριθεί ως μη αντιπροσωπευτικό. Μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών εναντίον του περιοδικού «Σαρλί Εμπντό» και του εβραϊκού παντοπωλείου στις 7, 8 και 9 Ιανουαρίου, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, καθώς και οι δράστες, στις εκδηλώσεις πένθους μετείχαν οι επίσημες οργανώσεις, όχι όμως και πολλοί απλοί μουσουλμάνοι της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή