Οι εισροές καταθέσεων ήταν τελικά… οι συντάξεις

Οι εισροές καταθέσεων ήταν τελικά… οι συντάξεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισροές καταθέσεων 700 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν μετά τη συμφωνία του Eurogroup, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απόδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και της ηρεμίας. Φευ! Την Τρίτη μάλλον δεν συνωστίζονταν στα γκισέ των τραπεζών για να ξακαταθέσουν τις αποταμιεύσεις τους όσοι τις είχαν «τραβήξει» τις προηγούμενες ημέρες, εξαιτίας του κινδύνου ρήξης με την τρόικα. Πράγματι, οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 718 εκατ. ευρώ, αλλά το «θαύμα» οφείλεται στην καταβολή των συντάξεων. Ετσι αυξήθηκαν οι καταθέσεις των ιδιωτών και μειώθηκαν ισόποσα οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης. Επειδή όμως τα στοιχεία για τις εισροές και τις εκροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρονται μόνο στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, εμφανίστηκε αύξηση, ενώ το αποτέλεσμα είναι στην πραγματικότητα μηδενικό.

Δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι κι ένας νυν υπουργός βρέθηκαν χθες σε κεντρικό παραδοσιακό εστιατόριο κοντά στην Παλαιά Βουλή. Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Μανιάτης συνέτρωγε με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Θ. Μαργαρίτη. Σε άλλο τραπέζι βρισκόταν ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Ο κ. Μανιάτης κατευθύνθηκε προς το τραπέζι όπου καθόταν ο κ. Σταθάκης και τον χαιρέτησε. Ο νυν υπουργός ήταν αυτός που σηκώθηκε αργότερα και χαιρέτησε τον παλιό σύντροφό του στον ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαργαρίτη. Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα.

Αναπληρωτές γενικοί γραμματείς

Αναπληρωτές γενικούς γραμματείς Οικονομίας θα έχουν τα πρώην αυτόνομα υπουργεία Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, τα οποία πλέον υπάγονται στο υπερυπουργείο Οικονομίας. Οι αναπληρωτές γενικοί γραμματείς θα αναφέρονται στον γ.γ. του υπουργείου Οικονομίας Μ. Μανουσάκη, ο διορισμός του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Στις προτεραιότητες του νέου γενικού γραμματέα περιλαμβάνεται η ηλεκτρονικοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών του υπουργείου με τη χρήση ψηφιακών υπογραφών, η καλύτερη αξιοποίηση των κτιρίων του υπουργείου, αλλά και η διερεύνηση των αιτιών για την ύπαρξη διαφορετικών λογαριασμών μισθοδοσίας στο υπουργείο.

Από την Τράπεζα Πειραιώς προς το τιμόνι του ΤΧΣ

Αλλαγές θα σημειωθούν στη διοικητική πυραμίδα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Οπως έγινε γνωστό από την τράπεζα, χθες το διοικητικό συμβούλιο έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη από τη θέση του αντιπροέδρου και μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Ρουμελιώτης μπορεί να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν και, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο καταστατικό του Ταμείου.

Η ΡΑΕ «ψάχνει» συμβάσεις με πελάτες υψηλής τάσης

Εντύπωση έχει προκαλέσει στην αγορά η πρωτοβουλία της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) να ζητήσει από τους πελάτες υψηλής τάσης της ΔΕΗ τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει για την ηλεκτροδότησή τους. Η ΡΑΕ έχει αποστείλει σε 23 ενεργοβόρες βιομηχανίες έγγραφο με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 2015, μέσω του οποίου τις καλεί να γνωστοποιήσουν εντός τριών εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του εάν έχουν υπογεγραμμένη και σε ισχύ σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΔΕΗ. Αν έχουν, λέει η ΡΑΕ, παρακαλείσθε εντός της ίδιας προθεσμίας να μας χορηγήσετε αντίγραφο αυτής. Η παρέμβαση έχει προβληματίσει τη βιομηχανία και εν γένει την αγορά και αυτό γιατί χαρακτηρίζεται ως μια ασυνήθιστη πρακτική. Πολλοί είναι αυτοί που τη συνδέουν με τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα βιομηχανικά τιμολόγια, ενώ η ίδια η ΡΑΕ επικαλείται στο σχετικό έγγραφο καταγγελία που της έχει κατατεθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή