Δύο εντελώς διαφορετικές παρατάσεις

Δύο εντελώς διαφορετικές παρατάσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δράματα της Ουκρανίας και της Ελλάδας έχουν μέχρι στιγμής αφήσει στην αφάνεια τα παλιομοδίτικα οικονομικά δεδομένα. Εντούτοις, χωρίς να γίνεται πολύς θόρυβος, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις βελτίωσης της θνησιγενούς ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας ήταν ρωμαλέα το τελευταίο τρίμηνο του 2014 με κινητήρια δύναμη την εγχώρια ζήτηση και σήμερα το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας έχει εξασφαλίσει μισθολογικές αυξήσεις άνω του πληθωρισμού. Η εξέλιξη αυτή αφενός θέτει τον πήχυ για τους υπόλοιπους κλάδους και τις αντίστοιχες συμβάσεις, ενώ προοιωνίζεται και υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες. Τα τελευταία στοιχεία του ομίλου ερευνών αγοράς GfK στη Γερμανία έδειξαν ότι το καταναλωτικό αίσθημα ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδά του για τα τελευταία 13 χρόνια και πλέον, επειδή το φθηνότερο πετρέλαιο διευκόλυνε τις δαπάνες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η δε Ισπανία φαίνεται πως πέρασε τα δύσκολα και η κυβέρνησή της σκέπτεται πως ίσως κατορθώσει η ανάπτυξη να φθάσει κοντά στο 3% φέτος.

Βέβαια, η Ιταλία παραμένει βυθισμένη σε ύφεση και η Γαλλία δεν κατορθώνει να ορθοποδήσει. Τα δε προβλήματα της Ελλάδας είναι επαρκώς στοιχειοθετημένα. Ενα από τα στοιχεία, που λείπουν στο παζλ, είναι η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, η οποία μειώνεται σταθερά την τελευταία διετία. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο θέμα της χρηματοδότησης. Εντούτοις, η έλλειψη ζήτησης για πιστώσεις με τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες, συνιστά μεγάλο μέρος του προβλήματος. Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ο ίδιος είχε διαπιστώσει τις πρώτες ενδείξεις μιας πιο θετικής οικονομικής προοπτικής σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2014. Πάντως, η αγορά ομολόγων σαφώς και προεξοφλεί την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ευρωπαϊκών κρατών -εκτός των ελληνικών- υποχωρούν. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιρλανδίας υποχώρησαν κάτω του 1% πρώτη φορά στα μέσα της εβδομάδας, ενώ η Γερμανία διέθεσε πενταετείς τίτλους με αρνητικές αποδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές ομολογιούχοι πλήρωσαν για να δανείσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν επισκέπτεται την Μπρατισλάβα και τη Βιέννη για συνομιλίες με τους ομολόγους του, ενώ μέσα στις προτεραιότητές του είναι και το θέμα της Ελλάδας. Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση στα μέσα της εβδομάδας ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε το αίτημά της για διετή παράταση στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.

Ωστόσο, της επισήμανε ότι δεν εξασφάλισε ένα «εισιτήριο ελευθέρας» για τα δύο χρόνια αυτά. Με δεδομένες τις διαδοχικές αποτυχίες της Γαλλίας να εκπληρώσει τους στόχους των ελλειμμάτων, θα μπορούσε να γεννηθεί μία ελπίδα στην Ελλάδα ότι ίσως εξασφάλιζε το να αμβλυνθούν οι δεσμεύσεις της στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει σε αυστριακή εφημερίδα ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να ακολουθήσει λιγότερο περιοριστικές οικονομικές πολιτικές, εάν επιδιώκει υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης και πληθωρισμού. Αφότου κέρδισε μία τετράμηνη παράταση του προγράμματός της η Αθήνα, έχει μπροστά της το ενδεχόμενο μιας κρίσης ρευστότητας. Η νέα κυβέρνηση της χώρας παραδέχθηκε ότι θα δυσκολευθεί να καταβάλει τα οφειλόμενα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ το τρέχον έτος. Η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιτρέψουν την αύξηση του ορίου στην έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων από την Αθήνα, ενώ η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, δεν μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή