Πρόσκληση στον εορτασμό της «Ημέρας Σκέψης» από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων – ΣΕΠ για τη Δευτέρα 2 Μαρτίου, ώρα 19.00, με επίδοση Ηθικών Αμοιβών και Παρασήμων

Πρόσκληση στον εορτασμό της «Ημέρας Σκέψης» από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων – ΣΕΠ για τη Δευτέρα 2 Μαρτίου, ώρα 19.00, με επίδοση Ηθικών Αμοιβών και Παρασήμων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσκληση ήρθε στο δημοσιογραφικό γραφείο για να μας ταξιδέψει χρόνια πίσω, όταν οι Ελληνες Πρόσκοποι λάμπρυναν με την πολυπληθή παρουσία τους τις παρελάσεις, τους αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο, και ιδίως τα μεγάλα Jamboree στις τοποθεσίες του Μαραθώνα, του Αγίου Ανδρέα, όταν μαζεύονταν πρόσκοποι απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και από χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής και των άλλων ηπείρων.

Η δεκαετία του ’60 έχει πάλι να μας δώσει φωτογραφικές αποδείξεις για τη συμμετοχή του προσκοπισμού στις εθνικές εκδηλώσεις, αλλά και για τη χαρά που, στις εκδρομές και στις κατασκηνώσεις, δίνει η ζωή κοντά στη φύση στα αγόρια και στους εφήβους με το πλατύγυρο χακί καπέλο και το κοντάρι στο χέρι. Η προσκοπική στολή έδειχνε αυτό ακριβώς – ότι είχαν «στρατευθεί» να είναι πάντα έτοιμοι να προσφέρουν στην κοινωνία το καλό παράδειγμα ολοχρονίς και την καλή πράξη κάθε ημέρα!

Στο πνευματικό οπλοστάσιο των προσκόπων είναι και η «Ημέρα Σκέψης» που εορτάζεται στις 22 Φεβρουαρίου αλλά, φέτος, μετατίθεται για τις 2 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα, ώρα 19.00, στην αίθουσα «Αθανάσιος Λευκαδίτης» στο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης ΣΕΠ, Πτολεμαίων 1, Παγκράτι, στην Πλατεία Προσκόπων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα επιδοθούν Ηθικές Αμοιβές, μετάλλια και η απονομή του Παρασήμου Προσκοπικής Αξίας και του Παρασήμου του Αργυρού Φοίνικος. Θα μιλήσει ο γενικός έφορος κ. Θοδωρής Ν. Κεφαλάς, παρόντες ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Λυγερός και τα μέλη, καθώς και πρόσκοποι, βαθμοφόροι, αρχηγοί, παλαιοί πρόσκοποι, έφοροι, γονείς και φίλοι. Την πρόσκληση κοσμεί το πορτρέτο του ιδρυτή Αρχιπροσκόπου Αθανασίου Λευκαδίτη.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του Baden-Powell, του ιδρυτή του Διεθνούς Προσκοπισμού, που έχει αφήσει για την «Ημέρα Σκέψεως» την εντολή της αυτοαξιολόγησης. «Ξεχάστε τις λεπτομέρειες της καθημερινής σας ζωής. Φέρτε στον νου σας μεγάλες και ευρείες σκέψεις για πράγματα που παίζουν ρόλο στη ζωή. Επειτα σκεφθείτε τον εαυτό σας και πώς θα σκεπτόσαστε στο τέλος της ζωής, όταν θα ρίχνετε μια ματιά πίσω και θα βλέπετε πώς μεταχειριστήκατε τον καιρό και τις ευκαιρίες που σας έδωσε ο Θεός. Κάνε το πρόγραμμά σου, αποφάσισε αυτή τη στιγμή, να το εκτελέσεις και με την ευχή του Θεού θα κάνεις τόσο καλό στους άλλους, όσο έχεις τη δύναμη. Οι ευχές μου για την επιτυχία είναι μαζί σας». Υπογραφή Baden-Powell of Gilwell (δημοσιεύτηκε η ομιλία στην «Προσκοπική Ηχώ» τον Μάρτιο του 1937, σελίς 69).

Η μακριά ιστορική διαδρομή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων ευτυχώς συνεχίζεται με ευρεία συμμετοχή από όλη την Ελλάδα, με πρόγραμμα και με σθεναρή Διοίκηση που βλέπει μακριά… Το Ιστορικό Αρχείο, στον 6ο όροφο του κτιρίου της Κεντρικής Διοίκησης, αποτελεί εκθεσιακό χώρο της Προσκοπικής Ιστορίας, λειτουργεί Προσκοπική Βιβλιοθήκη, Φωτογραφικό Αρχείο, Αρχείο Ιστορικής Τεκμηρίωσης (αποκόμματα Τύπου, ραδιοφωνικές εκπομπές). Θα συνεχίσουμε…

Προσωπικότητες που υπήρξαν πρόσκοποι (από λίστα του ΣΕΠ): Αντώνης Μπενάκης, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωστής Στεφανόπουλος, Βαρδής Βαρδινογιάννης, Ιωάννης Κωστόπουλος, Δημήτρης Μαρινόπουλος, Φρέντυ Κάραμποττ, Απόστολος Δοξιάδης, Κώστας Κουτσομύτης, Παναγιώτης Βουρλούμης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Διονύσης Σαββόπουλος, Διονύσης Σιμόπουλος, Γιάννης Σμαραγδής, Διονύσης Φωτόπουλος.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή