Στην Αθήνα έμειναν μόνο τα funds που… εγκλωβίστηκαν

Στην Αθήνα έμειναν μόνο τα funds που… εγκλωβίστηκαν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιος έχει την ευκαιρία αυτόν τον καιρό να επισκέπτεται εξειδικευμένα γραφεία, όπου στο πρόσφατο παρελθόν παρέχονταν κάθε είδους υπηρεσίες προς ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονταν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, διαπιστώνει ότι επικρατεί απόλυτη ησυχία. Στα όρια της… ερημιάς. «Πλέον, από εδώ, δεν περνάει ούτε junior στέλεχος για να μαζέψει επιμέρους στοιχεία, όχι senior διαχειριστής fund για να επενδύσει», λέει στην «Κ» ένας από τους επαγγελματίες του χώρου, που το προηγούμενο διάστημα έκανε χρυσές δουλειές. Οπως και πολλοί άλλοι, που εξειδικεύτηκαν κυρίως τον τελευταίο 1,5 χρόνο σε αυτή την επικερδέστατη δραστηριότητα.

Βλέπετε, κάποια στιγμή είχαν φτάσει να κυκλοφορούν πέριξ της πλατείας Συντάγματος πάνω από 50 ξένα επενδυτικά κεφάλαια, από Ευρώπη και ΗΠΑ κυρίως, αλλά και από Ασία, Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική και όχι μόνο, που έψαχναν για ευκαιρίες. Πιονέροι αυτής της διαδικασίας ήταν εκείνα τα τολμηρά funds που αμέσως μετά το PSI όχι μόνο μπήκαν στην «κουρεμένη» ελληνική αγορά, αλλά σάρωσαν πραγματικά τους τίτλους της, αποκομίζοντας μέσα σε διάστημα 3 και 6 μηνών αποδόσεις της τάξης του 60% και του 70%. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σημειωθεί ότι σε αυτά τα διαχειριστικά επίπεδα, κέρδη της τάξης του 12%, του 10% ή και του 8% θεωρούνται σούπερ. Συνεπώς όσοι πέτυχαν «60άρια» στην Ελλάδα αντιμετωπίζονταν περίπου ως γκουρού.

Ετσι, όλοι ήθελαν να τους αντιγράψουν, γιατί δεν ήθελαν να χάσουν το επόμενο «τρένο». Και κάπως έτσι τα 2 τελευταία χρόνια άρχισε να σημειώνεται ο συνωστισμός, που έφερε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. Αγαπημένος προορισμός των περισσοτέρων αποδείχθηκαν οι τράπεζες, οι οποίες προσέλκυσαν κεφάλαια από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο έως τη Σιγκαπούρη και το Πεκίνο. Από τον προθάλαμο των «αρμόδιων» γραφείων παρήλασαν ορισμένα από τα γνωστότερα επενδυτικά ονόματα παγκοσμίως. Κι εκεί σήμερα επικρατεί ερημιά.

Για την ακρίβεια, το κλίμα χάλασε για τα καλά από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν άρχισαν και οι πρώτες συντεταγμένες αποεπενδύσεις από την Ελλάδα. Οι πιο υποψιασμένοι, ήδη από τα τέλη εκείνου του μήνα, είχαν αποχωρήσει. Κι όσοι έμειναν, αν δεν το επεδίωξαν άμεσα, μέσα στον Δεκέμβριο βρέθηκαν «εγκλωβισμένοι» και… εκνευρισμένοι με ό,τι συνέβαινε.

Η εικόνα αυτή παγιώθηκε για πάνω από δύο μήνες. Μόλις προχθές, μετά την επίτευξη της νέας συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές της, φάνηκε ότι κάτι αλλάζει. Γιατί ξαναφάνηκαν κάποιοι -μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού- από τους παλιούς γνώριμους και πάλι πέριξ της πλατείας Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή