Περισσότεροι τουρίστες αναμένονται φέτος στην Αθήνα

Περισσότεροι τουρίστες αναμένονται φέτος στην Αθήνα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό προϋποθέσεις ο αριθμός των τουριστών στην Αθήνα θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και τη φετινή χρονιά, εκτιμά ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Η πιο σοβαρή ένδειξη που ενισχύει αυτή την εκτίμηση είναι το γεγονός ότι οι αεροπορικές συνδέσεις προς τον αθηναϊκό προορισμό βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι, χειμώνα και καλοκαίρι.

Αλλωστε και το 2014 αυτός ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους που η τουριστική κίνηση στην Αθήνα κινήθηκε έντονα ανοδικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2014 ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας αυξήθηκε κατά 29,4% φθάνοντας τα 3,39 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Το ίδιο έτος ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας (χωρίς να υπολογίζονται οι αφίξεις στην Αθήνα) αυξήθηκε κατά 11,4% φθάνοντας τα 11,19 εκατ.

Επίσης, τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού δείχνουν ότι η μέση πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων αυξήθηκε κατά περίπου 20% έναντι του 2013. Συγκεκριμένα, η μέση πληρότητα σε όλες τις κατηγορίες των ξενοδοχειακών μονάδων παρουσίασε σημαντική αύξηση με αποτέλεσμα να καλυφθεί περίπου το 50% με 60% των απωλειών των διανυκτερεύσεων από το 2008, οπότε ήταν η τελευταία καλή τουριστική χρονιά από κάθε άποψη της Αθήνας. Παράλληλα, πέρυσι βελτιώθηκε αισθητά και η άποψη της κοινής γνώμης για τον προορισμό της Αθήνας.

Πάντως, η Ενωση επισημαίνει πως οι ξενοδοχειακές τιμές δεν κινήθηκαν με τους ίδιους ανοδικούς ρυθμούς. Επιπλέον, έως σήμερα η ζήτηση και η πληρότητα κινούνται σε καλά επίπεδα, αν και σημειώθηκαν μικρές απώλειες κατά περίπτωση, όπως για παράδειγμα μικρών γκρουπ συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων κατά την πρόσφατη περίοδο των βουλευτικών εκλογών, και ανακόπηκε κάπως ο ρυθμός της ζήτησης και των κρατήσεων. Ο κ. Βασιλικός εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά και για τους επόμενους μήνες. Η ζήτηση είναι προς το παρόν καλή και αναμένεται καλή πληρότητα, όπως εκτιμά, εάν υπάρξει πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και εάν οι ξένες αεροπορικές εταιρείες επιβεβαιώσουν τις προθέσεις τους για αύξηση του αριθμού των πτήσεών τους προς Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή