Q&A: Ημισφαίρια στο Διάστημα

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς καθορίζεται ο Βορράς σε άλλους πλανήτες και στο υπόλοιπο σύμπαν;

Οι χάρτες φτιάχνονται με τη σύμβαση ότι ο Βορράς και ο Νότος της Γης αντικατοπτρίζονται στους άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, οι οποίοι περιφέρονται γύρω από τον Ηλιο στο ίδιο επίπεδο με τη Γη, το οποίο ονομάζεται ελλειπτικό επίπεδο. Κατά την περιστροφή των πλανητών, οι άκρες των αξόνων περιστροφής τους είναι ο βόρειος και ο νότιος πόλος τους. Παρόλα αυτά ο άξονας περιστροφής κάποιων πλανητών έχει μεγαλύτερη κλίση από αυτόν της Γης. Οπως οι σύγχρονοι χάρτες εδάφους, έτσι και οι χάρτες των ουράνιων σωμάτων στο Διάστημα, είναι προσανατολισμένοι με τον Βορρά προς τα πάνω. Αυτή η κάπως αυθαίρετη επιλογή έγινε, κατά πάσα πιθανότητα, εξαιτίας του βόρειου μαγνητικού πόλου της Γης και κρατάει από τον καιρό των ναυτικών, οι οποίοι εμπιστεύονταν τον Πολικό Αστέρα για τη ναυσιπλοΐα τους στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Σε άλλους πλανήτες, παρόλα αυτά, τα μαγνητικά πεδία είναι ασθενή ή ανύπαρκτα. Ισως επειδή το ανθρώπινο είδος τείνει να βλέπει τον εαυτό του ως το κέντρο του σύμπαντος, όταν οι επιστήμονες ξεκίνησαν να χαρτογραφούν το ηλιακό σύστημα, εκτός του δικού μας πλανήτη, κράτησαν τις ίδιες διαιρέσεις βορρά-νότου, με διαχωριστική γραμμή τον άξονα του Ισημερινού. Τελικά, οι ορισμοί επεκτάθηκαν στα ημισφαίρια του γαλαξία, ακόμα και του σύμπαντος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή