Στις ΗΠΑ χωρίς να δει τον Ομπάμα ο Νετανιάχου

Στις ΗΠΑ χωρίς να δει τον Ομπάμα ο Νετανιάχου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ. Στη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο της οργάνωσης Εβραίων της Αμερικής AIPAC, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν «απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ», θέση που δεν συμμερίζεται ο Λευκός Οίκος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νετανιάχου δεν θα γίνει δεκτός από τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η σημερινή ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου οργανώθηκε σε συνεννόηση με τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής και ερήμην του Λευκού Οίκου. Η ομιλία θα γίνει το πρωί, ώστε να συμπίπτει με ώρα μεγάλης ακροαματικότητας στο Ισραήλ, ενώ οι Ισραηλινοί θα την παρακολουθήσουν με χρονοκαθυστέρηση 5λέπτου, ώστε να προλάβουν οι ρυθμιστικές αρχές να «κόψουν» κομμάτια που μπορεί να θεωρηθούν προεκλογική προπαγάνδα.

Για δημιουργία προεκλογικών εντυπώσεων στο εσωτερικό του Ισραήλ κατηγορήθηκε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του στην AIPAC, η οποία επίσης έγινε πρωί, αντί για τη συνηθισμένη βραδινή ώρα.

«Η ομιλία μου δεν σκοπεύει να δείξει έλλειψη σεβασμού στον πρόεδρο Ομπάμα ή στο αξίωμά του» είπε χθες ο Νετανιάχου. «Ο σκοπός μου είναι να αναδείξω το πώς μια πιθανή συμφωνία με το Ιράν μπορεί να απειλήσει την ύπαρξη του Ισραήλ. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα, αλλά διαφωνούμε για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το αποτρέψουμε».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι διαθέτει «εξαιρετική πληροφόρηση» για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονταν στο πλαίσιο της σημερινής ομιλίας στο Κογκρέσο. Σε μια σαφή απάντηση στον Νετανιάχου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε «ανήσυχος για τις πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες ετοιμάζεται «επιλεκτική διαρροή» των λεπτομερειών της συμφωνίας. Η ένταση στις σχέσεις των κυβερνήσεων Ομπάμα και Νετανιάχου έχει οδηγήσει τους αντιπάλους του Ισραηλινού πρωθυπουργού να του προσάπτουν την ευθύνη για την αισθητή επιδείνωση του κλίματος, στο πλαίσιο της κραταιάς «ειδικής σχέσης» ΗΠΑ – Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή