Κασουλίδης: «Αναμένουμε ότι θα γίνουν αμοιβαίες κινήσεις στο Κυπριακό»

Κασουλίδης: «Αναμένουμε ότι θα γίνουν αμοιβαίες κινήσεις στο Κυπριακό»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η συνάντηση ήταν αναγκαία να γίνει προ πολλού για μία εκατέρωθεν εξήγηση σε σχέση με τις προετοιμασίες για την ενδεχόμενη επανάληψη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την Υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ.

Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τα παράπονα των Αμερικανών για την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα και τα «τουίτς» του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ.

«Εκανα τη διαπίστωση ότι για να μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου «οι συνομιλίες μετά τις τ/κ «εκλογές», κάθε κίνηση έγινε ουσιαστικά με την καλή θέληση της δικής μας πλευράς», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

Πρόσθεσε πως «αναμένουμε ότι θα γίνουν αμοιβαίες κινήσεις για να αποδειχθεί η καλή θέληση της τουρκικής πλευράς για λύση στο Κυπριακό. Εμάς αυτό που μας απασχολεί είναι η πρόοδος που θα παράγεται κι όχι τόσο το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι συνομιλίες. Εφόσον παράγεται πρόοδος, αυτό επιτρέπει συνέχεια και διάρκεια».

Στο ερώτημά μας αν θεωρεί ως δεδομένη την επανάληψη των συνομιλιών μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά της Τουρκίας, πιθανές επανεκδόσεις NAVTEX και τις κινήσεις του «Μπαρμπαρός». Συμπλήρωσε ότι «αυτή φαίνεται να είναι και η εκτίμηση των ΗΠΑ».

Στο ζήτημα της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι «δεν μπορεί μία χώρα η οποία έχει το κυπριακό πρόβλημα στα χέρια του Σ.Α. του ΟΗΕ, έχει δεχθεί σοβαρά χτυπήματα, το κούρεμα των καταθέσεων και την παρουσία του Μπαρμπαρός, να έχει την πολυτέλεια να αγνοεί μόνιμα μέλη του Σ.Α., όποια κι αν είναι αυτά».

Αυτή ήταν η θέση που ο κ. Κασουλίδης ανέπτυξε στην Αμερικανίδα αξιωματούχο, ενώ σε σχετικό μας ερώτημα είπε ότι δεν ήταν οι συμφωνίες που τους ενόχλησαν.

Συζητήθηκαν επίσης τα «τουίτς» του πρέσβη Τζον Κόνιγκ. Ο κ. Κασουλίδης στο ερώτημα αν ζητήθηκε η ανάκληση του Αμερικανού πρέσβη, απάντησε αρνητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή