Ο Ελλάκτωρ διεκδικεί έργο στην Κολομβία

Ο Ελλάκτωρ διεκδικεί έργο στην Κολομβία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέφουν στις αγορές του εξωτερικού οι κατασκευαστικοί όμιλοι και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση έναντι του πρόσφατου παρελθόντος, διεκδικώντας έργα σε χώρες που δύσκολα θα προσέγγιζαν στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πρόσφατος διαγωνισμός της δημόσιας εταιρείας αυτοκινητοδρόμων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης για την κατασκευή τμήματος του διευρωπαϊκού άξονα V από το Πότσιτελ έως το Μετζουγκόριε. Κατά τη διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, συμμετείχαν και οι τρεις μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και J&P Αβαξ, μέσω θυγατρικών εταιρειών τους. Πρόκειται για έργο μήκους 11 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η επιλογή του αναδόχου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο, ενώ η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 30 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Ωστόσο, εκτός από την εν λόγω βαλκανική χώρα, οι κατασκευαστικές εταιρείες αναζητούν νέες αγορές για να δραστηριοποιηθούν. Οπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, τα τελευταία χρόνια, οι αγορές «ζωτικού ενδιαφέροντος» για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο έγιναν σχεδόν απαγορευτικές, λόγω του έντονου ανταγωνισμού, της αδυναμίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (που μεταφράζεται σε πολύ υψηλό κόστος εγγυητικών επιστολών) και της ενδυνάμωσης των τοπικών εταιρειών.

Ως εκ τούτου, πλέον, όμιλοι όπως π.χ. ο Ελλάκτωρ εξετάζουν ή ακόμα και δρομολογούν την παρουσία τους σε πολύ πιο απομακρυσμένες αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελλάκτωρ συμμετέχει σε κοινοπραξία αποτελούμενη από δύο ακόμη ομίλους, η οποία διεκδικεί έργο βιολογικού καθαρισμού στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, δεν πρόκειται για την πρώτη κίνηση της Ελλάκτωρ στη Λατινική Αμερική, καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις στον κλάδο φωτοβολταϊκών πάρκων στη Χιλή (σε συνεργασία με τον όμιλο Libra, συμφερόντων της οικογενείας Λογοθέτη), αλλά και στον Παναμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT