«Επιδότηση» γιατρών σε νησιά του Αιγαίου

«Επιδότηση» γιατρών σε νησιά του Αιγαίου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σημαντικό κίνητρο για να υπηρετήσουν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα δίνει στους νέους γιατρούς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οπως ανακοίνωσε χθες, οι νέοι γιατροί θα «επιδοτηθούν» με 450 ευρώ/μήνα για όλο το διάστημα της τριετούς υπηρεσίας τους σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας των νησιών. Το μέτρο αφορά σε 60 νέες θέσεις επικουρικών ιατρών, αλλά δυστυχώς όχι τους γιατρούς που ήδη υπηρετούν στα νησιά.

Το πρόβλημα των ελλείψεων της νησιωτικής Ελλάδας σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων είναι γνωστό και δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Μια από τις βασικές αιτίες είναι οι χαμηλές αποδοχές των νέων ιατρών. «Πολλά μικρά νησιά, των 300 ή και των 1.000 κατοίκων δεν έχουν κανέναν μόνιμο γιατρό. Ακόμα και σε μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, υπάρχουν σημαντικά κενά», λέει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. «Είναι πολύ δύσκολο να ζεις σε νησί χωρίς γιατρό, ειδικά αν έχεις παιδιά ή χρόνια προβλήματα υγείας. Δυστυχώς, ο νησιωτικός χώρος δεν αποτελεί ελκυστική επιλογή για τους γιατρούς μας».

Οπως ανακοίνωσε χθες η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, πρόκειται με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας να «επιδοτήσει» 60 νέες θέσεις επικουρικών ιατρών με 450 ευρώ/μήνα. Η επιδότηση θα συμπεριληφθεί στους προσεχείς διαγωνισμούς για την κάλυψη κενών θέσεων στο Νότιο Αιγαίο, ώστε να λάβει και συγκεκριμένη δεσμευτική μορφή. «Η επιδότηση αφορά σε όλα τα νησιά της περιφέρειάς μας, αλλά μόνο για τους νέους γιατρούς, που θα προστεθούν στους ήδη απασχολούμενους» εξηγεί ο κ. Χατζημάρκος. Χαρακτηριστικά των προβλημάτων που δημιουργεί η υποστελέχωση των μονάδων υγείας στα νησιά είναι ότι στην Ανδρο ο (ορθοπεδικός) δήμαρχος του νησιού εξακολουθεί να κάνει εφημερίες. Στη Μύκονο που «βουλιάζει» το καλοκαίρι υπάρχουν μόνο 5 γιατροί. Ενώ το νέο κέντρο υγείας κοντά στο αεροδρόμιο της Κω δεν μπορεί να εγκαινιαστεί ελλείψει προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή