Δεν εφαρμόζεται ο νόμος του 2013 για τις εξαρτήσεις

Δεν εφαρμόζεται ο νόμος του 2013 για τις εξαρτήσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η πολιτική για τα ναρκωτικά στη χώρα μας έχει περιέλθει σε κατάσταση στασιμότητας, η οποία όσο παρατείνεται, τόσο συσσωρεύει δυσκολίες και προβλήματα για τους χρήστες και την κοινωνία». Αυτό κατήγγειλε χθες κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης 2014 της Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των Ναρκωτικών, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ κ. Γεράσιμος Νοταράς, κάνοντας λόγο για σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου 4139 για τις εξαρτήσεις, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2013.Ο κ. Νοταράς απέδωσε τις καθυστερήσεις σε «διοικητική αμέλεια», σημειώνοντας ότι απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ υπουργικές αποφάσεις και θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να μπουν σε εφαρμογή σημαντικά θέματα, όπως η καθιέρωση της αναλογικότητας των ποινών, το να αντιμετωπίζονται αυστηρότερα οι μεγαλοδιακινητές και ευνοϊκότερα οι εξαρτημένοι μικροπαραβάτες, να κατοχυρωθεί το δικαίωμα σε θεραπεία και να διευρυνθούν οι εναλλακτικές της φυλάκισης ποινές κ.ά. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η εφαρμογή των ευεργετικών προβλέψεων του νόμου από τα δικαστήρια παραμένει προβληματική με συντριπτικές επιπτώσεις για τη ζωή πολλών ανθρώπων», ενώ έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη περίπτωση αποφοίτου του ΚΕΘΕΑ ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή για αδίκημα που διέπραξε όταν ήταν στη χρήση, επειδή το δικαστήριο αγνόησε τη βεβαίωση της αποφοίτησής του. Ο κ. Γεράσιμος Νοταράς υπενθύμισε ότι παραμένει σε ισχύ και η υγειονομική διάταξη ΓΥ/39Α η οποία  είχε οδηγήσει σε διασυρμό εξαρτημένων οροθετικών γυναικών το 2012, κάνοντας λόγο για «επαίσχυντες πρακτικές του παρελθόντος».

Ελλειψη πόρων

Τέλος, ο κ. Νοταράς αναφερόμενος στη δράση του ΚΕΘΕΑ τόνισε ότι το Κέντρο έχει υποστεί πολλά εν μέσω κρίσης. Οπως είπε, εδώ και έξι χρόνια το ΚΕΘΕΑ έχει λάβει περί τα 15 αιτήματα από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να αναπτύξει δράσεις. Μπόρεσε να ανταποκριθεί μόνο σε δύο-τρία από τα αιτήματα αυτά λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων. Πάντως, παρουσία και του υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή, εξέφρασε την ελπίδα ότι «ήρθε η εποχή της ανάπτυξης», υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης των προγραμμάτων απεξάρτησης με προσωπικό.

«Θέλω να εγκαινιάσουμε μία νέα συνεργασία. Θα καθήσουμε και θα δούμε πώς μπορεί το υπουργείο Υγείας να γίνει πιο χρήσιμο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα γίνει πιο χρήσιμο», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο ίδιος τόνισε ότι «στα θέματα των ναρκωτικών κρίνεται η αξία και η ουσία και των πολιτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών που έχει μία κοινωνία. Εκεί αξιολογείται ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει εκείνους τους οποίους με δικές της πράξεις και παραλείψεις εγκλώβισε στο περιθώριο».

Η «στασιμότητα» στην πολιτική κατά των ναρκωτικών στην Ελλάδα έρχεται σε μία περίοδο που σε διεθνές επίπεδο γίνονται σοβαρές διεργασίες σε αυτό το πεδίο. Σε περίπου ένα χρόνο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνέρχεται στη Νέα Υόρκη σε ειδική σύνοδο, όπου και θα επαναπροσδιοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές της διεθνούς πολιτικής για τα ναρκωτικά για τα επόμενα χρόνια (η προηγούμενη σύνοδος για το θέμα αυτό ήταν το 1998).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή