Ανησυχία του ΟΗΕ για την επέκταση νομιμοποίησης της κάνναβης

Ανησυχία του ΟΗΕ για την επέκταση νομιμοποίησης της κάνναβης

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές ενστάσεις στη νομιμοποίηση της κάνναβης για μη ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς από την Ουρουγουάη αλλά και από ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, εκφράζει η διεθνής επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών στη φετινή ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά. Από τον Δεκέμβριο του 2013 έως και τον Νοέμβριο του 2014, στην Ουρουγουάη καθώς και στο Κολοράντο, τις πολιτείες Ουάσιγκτον, Ορεγκον, Αλάσκα και την περιφέρεια της Κουλούμπια ξεκίνησε, είτε στην πράξη είτε θεσμικά, η πώληση κάνναβης για μη ιατρική χρήση, γεγονός που όπως τονίζεται στην έκθεση αντίκειται στα άρθρα της Ενιαίας Σύμβασης για τα ναρκωτικά του 1961 που περιορίζει τη χρήση ναρκωτικών ουσιών σε ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Στον αντίποδα βρίσκονται 5,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη που εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε φάρμακα που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες ως θεραπεία ανακούφισης από τον πόνο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ουρουγουάη από τον Δεκέμβριο του 2013 έχει γίνει το πρώτο συμβαλλόμενο κράτος-μέρος της Σύμβασης του 1961, που νομιμοποίησε την παραγωγή, τη διανομή, την πώληση και την κατανάλωση κάνναβης και των παραγώγων αυτής για άλλους σκοπούς εκτός από ιατρικούς και επιστημονικούς. «Η επιτροπή», τονίζεται, «θα συνεχίσει τον διάλογο με την κυβέρνηση της Ουρουγουάης, με σκοπό να προωθήσει τη συμμόρφωση της χώρας». Την 1η Ιανουαρίου 2014, αδειοδοτημένοι από το κράτος λιανέμποροι ξεκίνησαν στο Κολοράντο την πώληση κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς. Ακολούθησε η πολιτεία της Ουάσιγκτον το 2014, τον Νοέμβριο του 2014 οι πολιτείες του Ορεγκον και της Αλάσκας και η περιφέρεια της Κολούμπια ψήφισαν υπέρ της μη ιατρικής χρήσης κάνναβης εντός της δικαιοδοσίας τους.

Την ίδια στιγμή, γίνεται στην έκθεση ειδική αναφορά και στο έλλειμμα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο στην ισότιμη πρόσβαση σε ναρκωτικά φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου. Οπως επισημαίνεται, το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μειωμένη ή καθόλου πρόσβαση σε κατάλληλη θεραπεία ανακούφισης από τον πόνο, παρότι η παγκόσμια παραγωγή υπερεπαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Οι ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεράστιες, καθώς το 92% της μορφίνης που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιείται μόνο από το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δυτική Ευρώπη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Τέλος, για άλλη μια χρονιά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επιτροπής του ΟΗΕ βρίσκεται το Αφγανιστάν όπου η παράνομη καλλιέργεια οπίου εξακολουθεί να αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό. Το 2014 σημείωσε ένα ακόμα ρεκόρ, φτάνοντας τα 224.000 καλλιεργούμενα εκτάρια -το 2013 ήταν 209.000-, μία περιοχή δηλαδή του μεγέθους του Λουξεμβούργου. Το 2014 η παραγωγή οπίου έφτασε τους 6.400 τόνους, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 17% σε σχέση με το 2013. Το Αφγανιστάν αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της εκτιμώμενης παγκόσμιας παραγωγής παράνομου οπίου. Περισσότερες από τις μισές επαρχίες της συμμετέχουν ενεργά στην παράνομη καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας, ενώ επιπλέον γίνεται εκτεταμένη καλλιέργεια κάνναβης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή