Αγνόησε τον επίσημο λογαριασμό η Χίλαρι Κλίντον

Αγνόησε τον επίσημο λογαριασμό η Χίλαρι Κλίντον

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Χίλαρι Κλίντον χρησιμοποιούσε έναν προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών, αντί της ειδικής διεύθυνσης που εκδίδεται από την κυβέρνηση, υπονομεύοντας έτσι τις προσπάθειες αρχειοθέτησης επίσημων κυβερνητικών εγγράφων, όπως προβλέπει ο νόμος. Την αποκάλυψη έκανε χθες η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» και απαντώντας στις αιτιάσεις της το γραφείο της Κλίντον ανέφερε ότι τίποτα δεν είναι παράνομο ή ανάρμοστο στη χρήση του προσωπικού email της, ενώ όλη η αλληλογραφία της προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλους λογαριασμούς με την κατάληξη .gov θα αρχειοθετηθούν σε συμφωνία με τους κυβερνητικούς νόμους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Κλίντον θεωρείται η επικρατέστερη υποψήφια πρόεδρος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016. «Οπως και άλλοι υπουργοί Εξωτερικών πριν από εκείνη, χρησιμοποίησε τους δικούς της λογαριασμούς e-mail όταν επικοινωνούσε με αξιωματούχους άλλων υπουργείων», εξήγησε ο εκπρόσωπός της Νικ Μέριλ.

Η εφημερίδα έγραψε, πάντως, ότι η πιθανή υποψήφια των Δημοκρατικών στις επόμενες προεδρικές εκλογές πραγματοποιούσε όλες τις επίσημες ηλεκτρονικές επικοινωνίες της στη διάρκεια της τετραετούς της θητείας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω ενός προσωπικού λογαριασμού email. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η Κλίντον, η οποία διετέλεσε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το 2009 έως το 2013, παρέδωσε πρόσφατα περισσότερες από 55.000 σελίδες από e-mails στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου να εφαρμόσει την πρακτική τήρησης αρχείων. Ο ομοσπονδιακός νόμος ορίζει ότι οι επιστολές και τα e-mails που απεστάλησαν ή ελήφθησαν από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους είναι κρατικά αρχεία τα οποία πρέπει να διατηρούνται, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι κανονισμοί την εποχή που η Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών προέβλεπαν τη διατήρηση και των e-mails από προσωπικούς λογαριασμούς. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως οι προσωπικοί λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για επίσημες κυβερνητικές συναλλαγές μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο εκπρόσωπος της Κλίντον απέφυγε να διευκρινίσει γιατί επέλεξε να χρησιμοποιεί τον προσωπικό της λογαριασμό. «Για τις κυβερνητικές λειτουργίες απέστειλε τα μηνύματα στις επίσημες κυβερνητικές διευθύνσεις, γνωρίζοντας ότι θα διατηρηθούν. Οταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών πέρσι να βοηθήσουν τη διατήρηση των emails, αμέσως είπαμε “ναι”. Τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του νόμου επέτρεψε σε αξιωματούχους του υπουργείου να χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά τους e-mails, αρκεί να κρατούνται τα απαραίτητα αρχεία», δήλωσε ο Μέριλ.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μέρι Χαρφ, δήλωσε ότι το υπουργείο ζήτησε πέρσι από τη Μαντλίν Ολμπράιτ, τον Κόλιν Πάουελ, την Κοντολίζα Ράις και τη Χίλαρι Κλίντον να κρατήσουν αρχεία από το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα, η Κλίντον παρείχε τα e-mails από τον προσωπικό της λογαριασμό, τον οποίο χρησιμοποιούσε στη διάρκεια της θητείας της.

Μεταξύ των μηνυμάτων που παρέδωσε η Κλίντον, ήταν περίπου 300 που πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια και αφορούσαν τη διερεύνηση της αμφιλεγόμενης επίθεσης εναντίον της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Βεγγάζη της Λιβύης τον Σεπτέμβριο του 2012. Τα συγκεκριμένα emails παραδόθηκαν στην αρμόδια επιτροπή, δήλωσε η Χαρφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή