Το 12% των μαθητών δεν μιλάει για τη βία

Το 12% των μαθητών δεν μιλάει για τη βία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ένας στους τρεις μαθητές έχει ασκήσει βία στο σχολείο του. Σύμφωνα με έρευνα του υπ. Παιδείας, στην οποία συμμετείχαν 61.000 μαθητές και από τις δύο βαθμίδες, το 34% απάντησε ότι έχει ασκήσει βία σε συμμαθητή του. Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών (56,1%) πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του σχολείου, ενώ τα περισσότερα περιστατικά βίας συνέβησαν στο διάλειμμα (57,9%), σε κάποια σχολική εκδρομή (13,9%) και κατά τη διάρκεια σχολικής κατάληψης (3,3%).

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι, εκτός από τη σωματική βία, στο σχολείο καταγράφονται περιστατικά απειλών από μαθητές προς συμμαθητές τους, καθώς και προκλητικών εκφράσεων και ύβρεων. Ο ένας στους τρεις (33%) απέδωσε το περιστατικό βίας στον τόπο καταγωγής του θύματος και ουσιαστικά δήλωσε ότι η βία ασκήθηκε κατά μεταναστών ή κάποιων παιδιών, οι οικογένειες των οποίων θεωρούνται «ξένες» από τον κοινωνικό περίγυρο που πλαισιώνει το σχολείο. Σε συμμαθητές τους καταφεύγουν τα περισσότερα παιδιά (32%) για να μιλήσουν για τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού που δέχθηκαν. Επίσης, το 20% απευθύνεται στους γονείς του. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό (12%) δεν εκμυστηρεύεται σε κανέναν τη βία και τον φόβο που έχει βιώσει στο σχολικό του περιβάλλον.

Επίσης, χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, συναντήθηκε με το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Ο κ. Κουράκης δήλωσε στους συνδικαλιστές ότι δεν θα υπάρξουν νέες συγχωνεύσεις σχολείων εάν αυτές υπαγορεύονται με μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων. Βέβαια, ο κ. Κουράκης είπε ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των διορισμών στην εκπαίδευση για το 2015 από το σύνολο των 15.000 στο Δημόσιο. Επίσης, παρότι ο κ. Κουράκης δεσμεύθηκε για κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης, δεν δεσμεύθηκε στο αίτημα να «ξεπαγώσει» η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών. «Καλές προθέσεις υπάρχουν, αλλά δεν αρκούν, καθώς δεν μεταφράζονται σε δεσμεύσεις» δήλωσε στην «Κ» ο Θανάσης Κικινής, μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Τέλος, κρίση ξέσπασε στο προεδρείο της ΟΛΜΕ. Ο πρόεδρός της Θέμης Κοτσιφάκης (μέλος της παράταξης ΣΥΝΕΚ και του ΣΥΡΙΖΑ) υπέβαλε χθες την παραίτησή του, καθώς η πλειοψηφία του Δ.Σ. τον επέκρινε ότι ωραιοποίησε την κατάσταση μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. «Υπήρξε κοινή θέση από όλες τις παρατάξεις, πλην των ΣΥΝΕΚ, ότι οι δηλώσεις του προέδρου για το αποτέλεσμα της συνάντησης συσκότισαν την πραγματικότητα, ωραιοποίησαν την κυβερνητική πολιτική, την ίδια στιγμή που ο υπουργός δεν ικανοποίησε σχεδόν κανένα από τα αιτήματά μας» ανέφεραν οι υπόλοιποι συνδικαλιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή