Σύντομα (04/03/15)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τον Μάιο οι προσκλήσεις για δύο συμβάσεις του Tap

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Tap) ανακοίνωσε τη διαδικασία προεπιλογής για την ανάθεση δύο συμβάσεων που αφορούν την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού κάτω από την Αδριατική Θάλασσα, μήκους 105 χμ. Το βαθύτερο σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί ο αγωγός φτάνει τα 820 μέτρα. Στην πρώτη διαδικασία προεπιλογής περιλαμβάνεται το έργο μελέτης, προμήθειας, κατασκευής και εγκατάστασης (ECPI) σωλήνων 36 ιντσών στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού μεταξύ των ακτών της Αλβανίας και της Νοτίου Ιταλίας. Το γενικό πλαίσιο της σύμβασης αφορά τεχνικά έργα στα σημεία προσγειάλωσης τόσο στην Αλβανία όσο και στην Ιταλία, καθώς και άλλες δραστηριότητες, όπως έρευνα βυθού και προμελέτες επιπτώσεων. Η δεύτερη διαδικασία προεπιλογής γίνεται για την προμήθεια και επίστρωση των υποθαλάσσιων σωληναγωγών. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής, ο Tap σχεδιάζει να ανακοινώσει τις σχετικές προσκλήσεις υποβολής προσφορών (ITTs) για την υποθαλάσσια κατασκευή του αγωγού έως τον Μάιο του 2015.

Επιστρέφουν οι ηλεκτρικές κουζίνες ΙΖΟΛΑ

Στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών βρίσκονται ξανά ηλεκτρικές κουζίνες με το σήμα ΙΖΟΛΑ, ένα από τα πλέον ιστορικά ελληνικά σήματα, που σταμάτησε να υπάρχει όταν το 1991 η εταιρεία παραγωγής χρεοκόπησε. Χθες, η εμπορική εταιρεία «Γ. Ε. Δημητρίου», που εισάγει και αντιπροσωπεύει γνωστές εταιρείες ηλεκτρικών συσκευών, ανακοίνωσε τη διάθεση στα καταστήματα τριών τύπων ηλεκτρικής κουζίνας (εμαγιέ, κεραμικές και εντοιχιζόμενες). Ωστόσο, σε αντίθεση με το παρελθόν, οι συσκευές δεν κατασκευάζονται στην Ελλάδα, αλλά σε εργοστάσιο στην Πολωνία. Το μακροπρόθεσμο πλάνο της εταιρείας είναι να αναπτυχθεί πλήρης γκάμα λευκών συσκευών με το σήμα ΙΖΟΛΑ, χωρίς όμως να υπάρχουν άμεσα σχέδια για άλλα προϊόντα εκτός από τις κουζίνες. Η ΙΖΟΛΑ ιδρύθηκε το 1930 από τον Παναγιώτη Δράκο και αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες που παρήγε 800.000 συσκευές ετησίως. Η πρώτη ηλεκτρική κουζίνα ΙΖΟΛΑ παρήχθη το 1951, ενώ το 1952 η εταιρεία παρήγαγε το πρώτο ψυγείο.

Το οδοιπορικό παρουσιάσεων των νέων διακοσμητικών επιφανειών της εισηγμένης βιομηχανίας ξύλου Akritas μεταφέρθηκε εκτός συνόρων με την παρουσίαση της νέας σειράς στην κατηγορία προϊόντων «μελαμίνες – πάγκοι», με τίτλο Akritas Decor – New Collection, να πραγματοποιείται στα Τίρανα της Αλβανίας. Σημειώνεται ότι η παρουσίαση των νέων διακοσμητικών επιφανειών της Akritas είχε ανοίξει με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2014 στην Αθήνα, ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη διοργανώσεις εντός Ελλάδος. Στόχος της εισηγμένης με τις νέες εμπλουτισμένες σειρές είναι να έρθει ακόμη πιο κοντά στις τάσεις που τείνουν να κυριαρχήσουν στην αγορά, προσφέροντας μία μεγάλη παλέτα επιλογών στους κατασκευαστές και διακοσμητές κατοικιών, αλλά και επαγγελματικών χώρων.

Εξηγήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Mε σκοπό την πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων δανειακών της υποχρεώσεων, η εισηγμένη «Κούμπας» αποφάσισε τη ρευστοποίηση της συνολικής συμμετοχής της, δηλαδή ποσοστού 15% της «Κάπα Δυναμική ΑΤΕ». Αυτή την απάντηση έδωσε στην Ε.Κ. η εισηγμένη έπειτα από σχετική ερώτηση. Η επίπτωση που θα έχει η ως άνω πώληση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας θα είναι μηδενική, καθώς δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της λογιστικής αξίας και της αξίας πώλησης των 26.700 μετοχών της «Κάπα Δυναμική ΑΤΕ». Το τίμημα μεταβίβασης 1.200.000 ευρώ θα καταβληθεί στην «Κούμπας» έως τις 15/4/2015.

25 προτάσεις για τη στήριξη της βιομηχανικής πολιτικής

Δέσμη 25 προτάσεων για τη στήριξη της βιομηχανικής πολιτικής αναμένεται να καταθέσουν στα αρμόδια υπουργεία τις επόμενες ημέρες οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι της χώρας, οι οποίοι συνένωσαν τις δυνάμεις τους ενεργοποιώντας ύστερα από πολλά χρόνια τον θεσμό των συμβουλίων των προέδρων τους, με στόχο τη συμβολή τους στην κυβερνητική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Χθες πραγματοποιήθηκε στον Βόλο το δεύτερο κατά σειρά Συμβούλιο των Προέδρων του ΣΕΒ και των Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων (ΣΒΒΕ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΠΔΕ, ΣΒΑΠ). Στο κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι μεταποιητικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν τις ενέργειες εκείνες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, να ανασυγκροτήσει την ελληνική παραγωγική βάση, να αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή και να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό θεσμών και νοοτροπιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή