Με κεφάλαια της ΤτΕ καλύφθηκε η έκδοση εντόκων γραμματίων

Με κεφάλαια της ΤτΕ καλύφθηκε η έκδοση εντόκων γραμματίων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συνδρομή του κοινού κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) καλύφθηκε χθες η έκδοση των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιό τους να αυξάνεται στα επίπεδα του Απριλίου 2014. Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ελληνικό Δημόσιο, καθώς και την πλήρη αποχώρηση των ξένων επενδυτών από το βραχυπρόθεσμο ελληνικό χρέος.

Από τα έντοκα γραμμάτια που δημοπρατήθηκαν χθες, το Δημόσιο θα αντλήσει συνολικά (χθες και σήμερα) 1,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, 750-800 εκατ. ευρώ τα αγόρασε η ΤτΕ μέσω του κοινού κεφαλαίου της που τηρούνται τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, ενώ τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι το ποσό που αγόρασε η ΤτΕ αφορά το μερίδιο των εντόκων που κατείχαν οι ξένοι επενδυτές, καθώς οι τελευταίοι δεν έδειξαν ενδιαφέρον να ανανεώσουν την επένδυσή τους. Ωστόσο, η χρήση του κοινού κεφαλαίου της ΤτΕ για τα έντοκα γραμμάτια, στερεί πόρους από τα κεφάλαια που αξιοποιεί το Δημόσιο μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) και κατ’ επέκταση επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας του κράτους.

Το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών ανήλθε στο 2,97%, όταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Φεβρουαρίου είχε διαμορφωθεί στο 2,75%. Μάλιστα, τελευταία φορά που το επιτόκιο των εξάμηνων γραμματίων βρέθηκε στα χθεσινά επίπεδα ήταν τον Απρίλιο του 2014, όταν είχε ανέλθει στο 3,01%. Εκτοτε το επιτόκιο μειωνόταν έως τον Νοέμβριο του 2014 που υποχώρησε στο 2%, για να ξεκινήσει την ανοδική του πορεία στο 2,97% χθες.

Πάντως, ανεξαρτήτως των δυσκολιών το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει κανονικά στην αποπληρωμή των εντόκων γραμματίων που λήγουν την Παρασκευή, ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα εξοφλήσει κανονικά και τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την Παρασκευή που ανέρχεται σε περίπου 310 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή