Από σύμμαχος, εχθρός των επενδυτών

Από σύμμαχος, εχθρός των επενδυτών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) κ. Τζάνετ Γέλεν από τον καλύτερο σύμμαχο όσων στοιχηματίζουν στα νομίσματα μετατρέπεται στον μεγαλύτερο εχθρό τους. Το πιο δημοφιλές στοίχημα στην αγορά συναλλάγματος με συνολικό ημερήσιο τζίρο ύψους 5,3 τρισ. δολαρίων ήταν ότι θα ενισχυθεί το δολάριο. Ομως οι επενδυτές έμειναν εκτεθειμένοι όταν η πρόεδρος της Fed διέψευσε στα τέλη του περασμένου μήνα τις φήμες περί επικείμενης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού των ΗΠΑ. Καθώς επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ενίσχυσης του δολαρίου διακόπηκε η κερδοφόρα σειρά στοιχημάτων σε νομίσματα, αναγκάζοντας τους επενδυτές να ξανασκεφτούν πόσο ακόμη μπορεί να ενισχυθεί το δολάριο. Μπορεί ο δείκτης του Bloomberg που καταγράφει την τιμή του δολαρίου να ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ την περασμένη Τρίτη, ωστόσο πλέον αυξάνεται με τον βραδύτερο ρυθμό από τον περασμένο Ιούνιο.

Οι επενδυτές, περιλαμβανομένων των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, αρχίζουν να περιορίζουν τα στοιχήματα υπέρ της ενίσχυσης του δολαρίου. Την περασμένη εβδομάδα η κ. Γέλεν είπε στο Κογκρέσο ότι δεν θα εγκλωβιστεί σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, μόλις λίγες ημέρες αφότου είχε αποκαλυφθεί από τα πρακτικά της Fed από τη συνάντηση του Ιανουαρίου ότι οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν επιβλαβή για την αμερικανική οικονομία την ενίσχυση του δολαρίου. Αυτή χαρακτηρίζεται ως «διαρκής αιτία συγκράτησης» των αμερικανικών εξαγωγών, ενώ η κ. Γέλεν είπε στους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές στις 24-25 Φεβρουαρίου να μην υποθέσουν ότι θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού αμέσως μόλις εγκαταλειφθεί η δέσμευση να δείξει «υπομονή» μέχρι να αρχίσει να σκληραίνει τη νομισματική πολιτική. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβραδυνθεί η ενίσχυση του δολαρίου και να περιοριστεί η απόδοση ορισμένων αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν στην αγορά συναλλάγματος, εξηγεί ο κ. Ιαν Στάναρντ, επικεφαλής αναλυτής ευρωπαϊκών αγορών συναλλάγματος της Morgan Stanley.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα η τάση ενίσχυσης του δολαρίου μάλλον θα συνεχιστεί, προσθέτει, προβλέποντας ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος κατά 20% την επόμενη τριετία έναντι δέσμης άλλων σημαντικών νομισμάτων. Η προοπτική της πρώτης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια έχει προσελκύσει επενδυτές στο δολάριο, την ίδια στιγμή που άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο χαλαρώνουν τη νομισματική τους πολιτική. Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg, ο οποίος απεικονίζει την τιμή του δολαρίου έναντι 10 άλλων σημαντικών εθνικών νομισμάτων περιλαμβανομένου του ευρώ, του γιεν και της στερλίνας, αυξήθηκε μόλις κατά 0,4% τον Φεβρουάριο, ενίσχυση που είναι η μικρότερη από τον περασμένο Ιούνιο. Ο δείκτης (δηλαδή το δολάριο) έχει ενισχυθεί κατά 16% από τα μέσα του 2014 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Πλέον η αγορά εκτιμάει ότι θα καθυστερήσει η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, εκτίμηση που περιορίζει τις μεταβολές στην τιμή των νομισμάτων, την οποία εκμεταλλεύονται οι επενδυτές ώστε να αποκομίζουν κέρδη.

Για να συνεχιστεί η ενίσχυση του δολαρίου, οι επενδυτές θα πρέπει να ποντάρουν πώς θα γίνει συντομότερα η πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, εξηγεί ο κ. Πέτερ Ντράγκεβιτς, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia στο Λονδίνο. Τα στοιχήματα ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση του δολαρίου εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των στοιχημάτων στην αγορά, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (CFTC) στην Ουάσιγκτον. «Οι επενδυτές αρχίζουν να περιορίζουν τα στοιχήματά τους διότι δεν βλέπουν κάποιο σαφές ή ισχυρό σημάδι ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού συντομότερα παρά αργότερα» εξηγεί ο κ. Παρές Ουπαντχιάγια, αναλυτής νομισμάτων στην Pioneer Investment Management που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 250 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή