Αντί στρες τεστ, ασκήσεις διαφάνειας το 2015

Αντί στρες τεστ, ασκήσεις διαφάνειας το 2015

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) δεν θα πραγματοποιήσει ασκήσεις προσομοίωσης ή τεστ κοπώσεως για το 2015, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχουν κάνει οι ευρωπαϊκές τράπεζες για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους. Αντί των τεστ κοπώσεως, η ΕΒΑ θα προχωρήσει σε ασκήσεις διαφάνειας σαν αυτές που είχαν διεξαχθεί το 2013 προκειμένου να διαμορφώσει μια αναλυτική εικόνα για την κατάσταση των ισολογισμών και των χαρτοφυλακίων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως επισημαίνεται από το πρακτορείο Reuters και το CNBC.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής της ΕΒΑ, Αντρέα Ενρία, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, είπε πως είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Προσέθεσε, ωστόσο, πως στα επόμενα τεστ θα επιθυμούσε να συμπεριληφθούν οι επιπτώσεις της «κακής συμπεριφοράς» των τραπεζικών στελεχών. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 έχει ξεσπάσει μια σειρά τραπεζικών σκανδάλων για την παραπλάνηση των επενδυτών, την κατάχρηση μηχανισμών της αγοράς, παραβίασης κυρώσεων αλλά και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. «Η πώληση λανθασμένων προϊόντων σε πελάτες, η παραβίαση της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και κυρώσεων, η παροχή υπηρεσιών για φοροδιαφυγή και η χειραγώγηση επιτοκίων είναι όλα δείγματα κακής συμπεριφοράς», δήλωσε ο κ. Ενρια.

Δίχως αμφιβολία, οι αρχές εποπτείας του τραπεζικού κλάδου στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς οι οικονομικές συνθήκες δεν εμπνέουν σταθερότητα, ενώ οι τράπεζες φαίνεται πως επιδιώκουν να «ξεγλιστρούν» από τους νέους και αυστηρότερους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκειά τους. Η ΕΚΤ ζήτησε τον Ιανουάριο από συγκεκριμένες τράπεζες να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια, ώστε να αντεπεξέλθουν σε δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που ήταν υψηλότεροι από τα τεστ κοπώσεως του Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψαν δημοσιεύματα της Financial Times. Η ισπανική Santander προχώρησε στην έκδοση και πώληση νέων μετοχών, ύψους 7 δισ. ευρώ, ένα βράδυ του Ιανουαρίου. Η ιταλική Monte dei Paschi di Siena, η τράπεζα με το μεγαλύτερο έλλειμμα κεφαλαίων στα τεστ κοπώσεως του Οκτωβρίου, αναγκάστηκε τον Φεβρουάριο να αναθεωρήσει προς τα πάνω κατά το ένα πέμπτο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα 3 δισ. ευρώ.

Η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δήλωσε τον περασμένο μήνα στη βρετανική εφημερίδα ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εξασφαλίσουν πρόσθετα κεφάλαια και να βελτιώσουν την ποιότητά τους. Τόνισε, επίσης, πως θα πρέπει να υιοθετηθούν νέοι νόμοι από τις Βρυξέλλες ώστε να μην υπάρχουν 150 διαφοροποιήσεις των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας. Μέσα στην εβδομάδα, η ΕΒΑ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει, επίσης, να εντοπίσει και να καταργήσει τις διαφορετικές πρακτικές που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να αντεπεξέλθουν στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των αρχών. Μάλιστα, η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών στοιχείων ορίστηκε για τις 11 Απριλίου.

Tόσο η EBA, όσο και η Επιτροπή της Βασιλείας έχουν δώσει στη δημοσιότητα έρευνες όπου παρουσιάζονται μεγάλες διαφοροποιήσεις στα κεφάλαια που διατηρούν οι τράπεζες για να προφυλαχθούν από την έκθεσή τους σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία. Ενώ το 80% των κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών στην Ευρώπη ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι κυβερνήσεις των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν ως προς το ένα πέμπτο. Πέρυσι, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να αξιοποιήσουν νομοθετική μεταρρύθμιση που τους επέτρεψε να ενσωματώσουν 13 δισ. ευρώ, συνολικά, από τον αναβαλλόμενο φόρο στα κέρδη, ακολουθώντας αντίστοιχες κινήσεις από ισπανικές, ιταλικές και πορτογαλικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή